skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą babeczkę z rodzynkami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Posortuj rodzynki z gruzu i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Niestety w rodzynkach mogą znaleźć się gałązki, a co najbardziej nieprzyjemne, nawet kamyki! Bądź bardzo ostrożny. Weź same rodzynki bez pestek. Wybierz masło wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby masło było miękkie.
Krok 2:
Jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki.
Krok 3:
Zmiękczone masło mieszaj z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera przez pięć minut z dużą prędkością. Masło powinno być bardzo miękkie, ale nie płynne. Idealnie jest pozostawić go w temperaturze pokojowej na około pół godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta.
Krok 4:
Umyj jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. W misce z olejem wbij pierwsze jajko. Zmniejsz prędkość miksera do minimum. Ubijaj, aż jajka całkowicie wymieszają się z masłem.
Krok 5:
Wprowadź drugie jajko. Mieszaj z najmniejszą prędkością miksera. Jajka wprowadza się pojedynczo, aby nie doszło do rozwarstwienia oleju.
Krok 6:
W kolejce jest trzecie jajko. Razem z nim dodaj szczyptę proszku do pieczenia. Ubij masę, aż będzie całkowicie gładka.
Krok 7:
Rodzynki wrzuć do durszlaka, a następnie ułóż równą warstwę na ręcznikach papierowych. W ten sposób nadmiar wilgoci zostanie wchłonięty, co w babeczce jest całkowicie bezużyteczne.
Krok 8:
Przesiej mąkę przez sito, a następnie dodaj ją do ciasta w małych porcjach. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Mąka może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Zarezerwuj łyżkę mąki na rodzynki.
Krok 9:
Kontroluj gęstość ciasta ilością mąki. Powinien stać się jak gęsta śmietana.
Krok 10:
Dodaj rodzynki do ciasta. Aby rodzynki nie opadły podczas pieczenia na dno babeczki, posyp je łyżką mąki. Dobrze wymieszaj ciasto, aby równomiernie rozprowadzić rodzynki.
Krok 11:
Przenieś gotową mieszaninę do formy natłuszczonej słonecznikiem lub masłem. Piec babeczkę przez czterdzieści minut w temperaturze 200 stopni. Sprawdź gotowość ciasta za pomocą zapałki lub drewnianej wykałaczki. Jeśli przykleisz go do środka produktu, powinien wyjść całkowicie suchy. Ponadto wierzch babeczki powinien pęknąć, a skorupa powinna się zrumienić ze wszystkich stron. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g