kotlety mielone w piekarniku z serem

delikatne, apetyczne, najsmaczniejsze, na obiad! Kotlety mielone gotowane w piekarniku z serem to świetna opcja, gdy zwykłe kotlety są zmęczone. Kotlety są przygotowywane bardzo prosto, ze zwykłych produktów, są soczyste, ze skórką serową na wierzchu i gotowym sosem mlecznym do dekoracji.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 59 % 19 g
węglowodany 13 % 4 g
228 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kotlety z serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. W przypadku kotletów możesz wziąć zakupione mięso mielone, ale wolę robić kotlety z mięsa mielonego gotowanego w domu. W takim przypadku mięso może być dowolne-wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk. Pamiętaj tylko, że czas gotowania będzie różny dla różnych rodzajów mięsa. Weź dowolny ser, zarówno twardy, jak i miękki, najważniejsze jest to, że dobrze się topi i jest smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić mięso mielone? Umyj miąższ (moja wieprzowina), pokrój na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa z drobnym grillem. Włóż mięso mielone do miski i rozbij w nim jajko. Umyj jajko, aby brud nie dostał się do mięsa mielonego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso mielone sól i pieprz, mieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby kotlety się nie rozpadły i zachowały swój kształt, pokonaj ugotowane mięso mielone. Aby to zrobić, Zbierz mięso mielone w ramię, podnieś nad miskę i wrzuć z powrotem. Zrób to 10-15 razy. Na koniec poczujesz, jak mięso mielone zagęści się i stanie się bardziej elastyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia z grubym dnem odrobiną oleju roślinnego. Z mięsa mielonego uformuj kotlety, mam cztery kawałki i włóż do formy. Zrób długi pasek wzdłuż kotletów. Kształt powinien być nieco większy niż kotlety.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Umieść patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Włóż masło i rozpuść je. Przesiej mąkę pszenną na patelnię. Mąkę można wziąć najwyższej lub pierwszej klasy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mąkę z masłem, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo wlewaj mleko, za każdym razem dobrze mieszając, aż będzie gładkie. Nie wlewaj mleka od razu, bardzo trudno będzie zamienić wszystko w jednorodną masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj warzywa i drobno posiekaj. Dodaj go do patelni z sosem. Może to być koperek, pietruszka, kolendra, dowolny smak.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj, sól i gotuj sos, aż zgęstnieje, około 2 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zdejmij patelnię z pieca i polej sosem kotlety na wierzchu i szczeliny między nimi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj ser na grubej lub drobnej tarce i posyp kotlety na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż do gorącego piekarnika o temperaturze 180°C i piecz mielone kotlety z serem przez 40 minut, aż będą miękkie i złociste.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij formę z piekarnika i natychmiast ułóż placki na talerzach. Każda przystawka jest dla nich odpowiednia, a także można je podawać ze świeżymi warzywami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy