skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kotlety z serem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. W przypadku kotletów możesz wziąć zakupione mięso mielone, ale wolę robić kotlety z mięsa mielonego gotowanego w domu. W takim przypadku mięso może być dowolne-wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk. Pamiętaj tylko, że czas gotowania będzie różny dla różnych rodzajów mięsa. Weź dowolny ser, zarówno twardy, jak i miękki, najważniejsze jest to, że dobrze się topi i jest smaczny.
Krok 2:
Jak zrobić mięso mielone? Umyj miąższ (moja wieprzowina), pokrój na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa z drobnym grillem. Włóż mięso mielone do miski i rozbij w nim jajko. Umyj jajko, aby brud nie dostał się do mięsa mielonego.
Krok 3:
Mięso mielone sól i pieprz, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Aby kotlety się nie rozpadły i zachowały swój kształt, pokonaj ugotowane mięso mielone. Aby to zrobić, Zbierz mięso mielone w ramię, podnieś nad miskę i wrzuć z powrotem. Zrób to 10-15 razy. Na koniec poczujesz, jak mięso mielone zagęści się i stanie się bardziej elastyczne.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia z grubym dnem odrobiną oleju roślinnego. Z mięsa mielonego uformuj kotlety, mam cztery kawałki i włóż do formy. Zrób długi pasek wzdłuż kotletów. Kształt powinien być nieco większy niż kotlety.
Krok 6:
Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Umieść patelnię z grubym dnem na średnim ogniu. Włóż masło i rozpuść je. Przesiej mąkę pszenną na patelnię. Mąkę można wziąć najwyższej lub pierwszej klasy.
Krok 7:
Wymieszaj mąkę z masłem, aż będzie gładka.
Krok 8:
Stopniowo wlewaj mleko, za każdym razem dobrze mieszając, aż będzie gładkie. Nie wlewaj mleka od razu, bardzo trudno będzie zamienić wszystko w jednorodną masę.
Krok 9:
Umyj warzywa i drobno posiekaj. Dodaj go do patelni z sosem. Może to być koperek, pietruszka, kolendra, dowolny smak.
Krok 10:
Wymieszaj, sól i gotuj sos, aż zgęstnieje, około 2 minut.
Krok 11:
Zdejmij patelnię z pieca i polej sosem kotlety na wierzchu i szczeliny między nimi.
Krok 12:
Zetrzyj ser na grubej lub drobnej tarce i posyp kotlety na wierzchu.
Krok 13:
Włóż do gorącego piekarnika o temperaturze 180°C i piecz mielone kotlety z serem przez 40 minut, aż będą miękkie i złociste.
Krok 14:
Wyjmij formę z piekarnika i natychmiast ułóż placki na talerzach. Każda przystawka jest dla nich odpowiednia, a także można je podawać ze świeżymi warzywami.
Krok 15:
Smacznego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g