skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec babeczkę z orzechami? Przygotuj jedzenie. Wziąłem orzechy w postaci mieszanki, są orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały i orzechy laskowe. Możesz zatrzymać się na jednej rzeczy lub zrobić miks, wybierz według własnych upodobań. Cukier waniliowy mam z naturalną wanilią, dlatego jest taki ciemny. Pamiętaj, że produkty muffinowe muszą mieć tę samą temperaturę-pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Masło powinno całkowicie zmięknąć, będziemy je ubijać.
Krok 2:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, aby nasycić ją tlenem. Jakiej mąki najlepiej użyć? Polecam wziąć najwyższej klasy.
Krok 3:
Zmiel orzechy na drobną miękisz. Użyłem kombajnu, możesz wziąć blender lub po prostu posiekać je nożem. Ogólnie rzecz biorąc, wielkość orzechów nie jest tak ważna w tym przepisie, nie działają jak mąka. Duże kawałki też pójdą.
Krok 4:
Ubij masło z cukrem. Ubijaj na małych obrotach, dodawaj cukier stopniowo. Masło powinno stać się bujne i jasne.
Krok 5:
Kontynuując ubijanie, dodawaj jajka do masy olejowej pojedynczo. Po każdym jajku poczekaj na pełne wymieszanie. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
Krok 6:
Dodaj cukier waniliowy i orzechy do masła, wymieszaj.
Krok 7:
Włącz mikser na najmniejszą prędkość i w porcjach wprowadź mąkę. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, nie powinno być zbyt strome.
Krok 8:
Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200°C. nasmaruj formę olejem, ułóż ciasto, spłaszcz wierzch szpatułką.
Krok 9:
Obniż temperaturę piekarnika do 170°C. piecz babeczkę przez około godzinę lub nieco mniej lub więcej. Skoncentruj się na piekarniku i wyglądzie ciasta - powinno się zarumienić. Schłodzić gotowe ciasto. Posyp cukrem pudrem na wierzchu.
babeczka wyszła z gęstym, ale bardzo miękkim miękiszem. Nie kruszy się podczas krojenia.
bardzo udany przepis! Podobał się całej rodzinie. Nadaje się do herbaty i kawy, a po prostu jest bardzo smaczna!
z tej liczby produktów wcale nie wychodzi duża babeczka, ale to nic strasznego. Ze względu na swoją kaloryczność wystarczy jeden kawałek, aby zjeść.
jeśli odejdziesz od standardów, możesz urozmaicić smak ciasta, dodając do niego suszone owoce-rodzynki, suszone śliwki, suszoną żurawinę i wiśnie.
według GOST na babeczkę orzechową wzięli margarynę. Ale margaryna, która jest dziś sprzedawana, bardzo różni się od starej, weź masło.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g