Prosta babeczka z orzechami

niezwykle smaczne, bardzo pachnące, delikatne, przewiewne! Babeczka z orzechami jest przygotowywana prawie zgodnie z GOST, ale na maśle zamiast margaryny. Możesz wziąć dla niego dowolne orzechy: orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, orzechy nerkowca i tak dalej. Pieczenie uzyskuje się z jasnym orzechowym smakiem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 29 % 22 g
węglowodany 59 % 44 g
402 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec babeczkę z orzechami? Przygotuj jedzenie. Wziąłem orzechy w postaci mieszanki, są orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały i orzechy laskowe. Możesz zatrzymać się na jednej rzeczy lub zrobić miks, wybierz według własnych upodobań. Cukier waniliowy mam z naturalną wanilią, dlatego jest taki ciemny. Pamiętaj, że produkty muffinowe muszą mieć tę samą temperaturę-pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Masło powinno całkowicie zmięknąć, będziemy je ubijać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, aby nasycić ją tlenem. Jakiej mąki najlepiej użyć? Polecam wziąć najwyższej klasy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel orzechy na drobną miękisz. Użyłem kombajnu, możesz wziąć blender lub po prostu posiekać je nożem. Ogólnie rzecz biorąc, wielkość orzechów nie jest tak ważna w tym przepisie, nie działają jak mąka. Duże kawałki też pójdą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij masło z cukrem. Ubijaj na małych obrotach, dodawaj cukier stopniowo. Masło powinno stać się bujne i jasne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuując ubijanie, dodawaj jajka do masy olejowej pojedynczo. Po każdym jajku poczekaj na pełne wymieszanie. Masa stanie się gładka i błyszcząca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier waniliowy i orzechy do masła, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz mikser na najmniejszą prędkość i w porcjach wprowadź mąkę. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, nie powinno być zbyt strome.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200°C. nasmaruj formę olejem, ułóż ciasto, spłaszcz wierzch szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obniż temperaturę piekarnika do 170°C. piecz babeczkę przez około godzinę lub nieco mniej lub więcej. Skoncentruj się na piekarniku i wyglądzie ciasta - powinno się zarumienić. Schłodzić gotowe ciasto. Posyp cukrem pudrem na wierzchu.

babeczka wyszła z gęstym, ale bardzo miękkim miękiszem. Nie kruszy się podczas krojenia.
bardzo udany przepis! Podobał się całej rodzinie. Nadaje się do herbaty i kawy, a po prostu jest bardzo smaczna!
z tej liczby produktów wcale nie wychodzi duża babeczka, ale to nic strasznego. Ze względu na swoją kaloryczność wystarczy jeden kawałek, aby zjeść.
jeśli odejdziesz od standardów, możesz urozmaicić smak ciasta, dodając do niego suszone owoce-rodzynki, suszone śliwki, suszoną żurawinę i wiśnie.
według GOST na babeczkę orzechową wzięli margarynę. Ale margaryna, która jest dziś sprzedawana, bardzo różni się od starej, weź masło.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy