skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę bez jajek? Przygotuj odpowiednie składniki. Weź małą semolinę, możesz z pszenicy durum. Twaróg - nie tłusty, lepki, ale nie za dużo. Wybierz zawartość tłuszczu w twarogu zgodnie ze swoimi preferencjami, możesz również odtłuścić.
Krok 2:
Jeśli twaróg jest suchy i grudkowaty, lepiej przebić go blenderem lub przetrzeć przez sito, aż będzie gładki. W tej formie wypieki będą bardziej jednorodne i delikatne.
Krok 3:
Połącz twarożek, kaszę mannę, cukier i sodę w osobnej misce i zetrzyj.
Krok 4:
Pocierać łyżką lub widelcem, aż będzie całkowicie gładka.
Krok 5:
Przykryj pojemnik twarogiem folią i pozostaw do zaparzenia na 30 minut. W tym czasie semolina puchnie.
Krok 6:
Przenieś masę twarogową do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia o najwygodniejszej formie. U mnie jest podłużny i wąski. Możesz rozłożyć masę na kilka foremek, aby podawać zapiekankę porcjami.
Krok 7:
Piecz zapiekankę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180° przez około 30 minut. Dokładny czas gotowania zależy tylko od specyfiki konkretnego piekarnika, pamiętaj o tym. Lekko ostudź gotową zapiekankę, a następnie odwróć na półmisek. Podawać ze skondensowanym mlekiem lub sosem deserowym.
wydawało mi się, że bez jajek pyszne całe ciasto nie zadziała. Zwykle tak jest, ale nie w przypadku tej zapiekanki. Jedynym minusem jest to, że zapiekanka jest sucha, zwłaszcza jeśli weźmiesz suchy niskotłuszczowy twaróg. Ale można to naprawić, dodając 3-4 łyżki do masy twarogowej. l śmietana lub mleko.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g