nadziewane piersi z kurczaka w piekarniku

pyszne danie nie musi być skomplikowane. Filet z kurczaka jest idealny nie tylko do pieczenia w całości lub w kawałkach, ale także do nadziewania. Jest tak wszechstronny, że warzywa, jagody, owoce i suszone owoce nadają się jako nadzienie. Przygotujemy taki filet z pomidorami i ziołami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Jeśli piersi z kurczaka są duże, wystarczą 3 sztuki, jeśli są małe, możesz wziąć 4.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, osusz każdy filet z kurczaka i wykonaj cięcia wzdłużne, ale nie do końca. Otwórz mięso jak książkę. Kurczaka posolić, pieprzyć i posypać mieloną papryką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sosu. Weź grubszą śmietanę, aby sos był gęsty i nie rozprzestrzeniał się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz majonez, śmietanę i czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, aby sos był ostrzejszy, możesz dodać do niego 1-2 ząbki czosnku, przepuszczone przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj otwarte piersi sosem i pozostaw kurczaka do marynowania przez 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Oprócz kopru możesz użyć innych ziół, na przykład pietruszki lub kolendry. Umyj warzywa, osusz. Możesz zostawić zielenie z całymi gałązkami lub drobno posiekać nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w półkola. Do tego dania lepiej jest wziąć mięsiste, gęste pomidory z odrobiną soku. Jeśli podczas krojenia z pomidorów wydziela się dużo soku, należy go osuszyć, a także wyciąć wewnętrzną część nasion warzyw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gałązki koperku na całej powierzchni fileta z kurczaka. Rozłóż 4-6 plasterków pomidorów na wierzchu jednej połowy kurczaka (w zależności od wielkości fileta i samych pomidorów).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie nadaj filetowi z kurczaka oryginalny wygląd. Aby zapobiec wypadaniu nadzienia podczas pieczenia, przypnij krawędzie fileta wykałaczkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść piersi z kurczaka w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Posmaruj również wierzch olejem roślinnym. Posyp solą, zmielonym pieprzem i papryką. Umieść formę z kurczakiem w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś gotowe piersi z kurczaka na talerz, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy