skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Jeśli piersi z kurczaka są duże, wystarczą 3 sztuki, jeśli są małe, możesz wziąć 4.
Krok 2:
Umyj, osusz każdy filet z kurczaka i wykonaj cięcia wzdłużne, ale nie do końca. Otwórz mięso jak książkę. Kurczaka posolić, pieprzyć i posypać mieloną papryką.
Krok 3:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki sosu. Weź grubszą śmietanę, aby sos był gęsty i nie rozprzestrzeniał się.
Krok 4:
W misce połącz majonez, śmietanę i czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, aby sos był ostrzejszy, możesz dodać do niego 1-2 ząbki czosnku, przepuszczone przez prasę.
Krok 5:
Posmaruj otwarte piersi sosem i pozostaw kurczaka do marynowania przez 15-20 minut.
Krok 6:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Oprócz kopru możesz użyć innych ziół, na przykład pietruszki lub kolendry. Umyj warzywa, osusz. Możesz zostawić zielenie z całymi gałązkami lub drobno posiekać nożem.
Krok 7:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w półkola. Do tego dania lepiej jest wziąć mięsiste, gęste pomidory z odrobiną soku. Jeśli podczas krojenia z pomidorów wydziela się dużo soku, należy go osuszyć, a także wyciąć wewnętrzną część nasion warzyw.
Krok 8:
Połóż gałązki koperku na całej powierzchni fileta z kurczaka. Rozłóż 4-6 plasterków pomidorów na wierzchu jednej połowy kurczaka (w zależności od wielkości fileta i samych pomidorów).
Krok 9:
Ponownie nadaj filetowi z kurczaka oryginalny wygląd. Aby zapobiec wypadaniu nadzienia podczas pieczenia, przypnij krawędzie fileta wykałaczkami.
Krok 10:
Umieść piersi z kurczaka w wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia. Posmaruj również wierzch olejem roślinnym. Posyp solą, zmielonym pieprzem i papryką. Umieść formę z kurczakiem w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.
Krok 11:
Przenieś gotowe piersi z kurczaka na talerz, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g