skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić najdelikatniejsze bułeczki? Przygotuj produkty według listy. Wskazane jest, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę pokojową. Jajko umyć i osuszyć serwetkami. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Możesz zmienić ilość cukru według własnych upodobań.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, wlej do miski. Włóż jedną łyżkę cukru i suche drożdże, wymieszaj. Dodaj dwie łyżki mąki. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 20 minut w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce.
Krok 3:
Po 20 minutach ciasto będzie musiało dobrze fermentować - oznacza to, że drożdże są świeże i dobre. Jeśli tak się nie stanie, drożdże zginęły, będziesz musiał zacząć wszystko od nowa z innymi drożdżami.
Krok 4:
Lekko ubij surowe jajko z pozostałym cukrem. Rozpuść masło w dowolny sposób. Schłodzić do ciepłego stanu.
Krok 5:
Dodaj ubite jajko i stopione masło do ciasta. Dodaj sól.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj masę jajeczno-maślaną.
Krok 7:
Zacznij dodawać mąkę w częściach, przesiując ją przez sito. Wymieszaj ciasto trzepaczką między dodatkami, najpierw będzie płynne. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej. Nie dodawaj całej mąki na raz-ciasto można łatwo zdobyć mąką, a bułki będą sztywne. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 8:
Gdy ciasto zacznie gęstnieć, trzepaczka już nie poradzi sobie. Wziąłem mikser, ale możesz też ugniatać rękami. Zagniataj ciasto, aż będzie średnio gęste, pozostanie trochę lepkie.
Krok 9:
Zbierz ciasto w kulkę. Posmaruj go olejem roślinnym. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 do 40 minut, aby wyrosła.
Krok 10:
Ciasto będzie musiało się podwoić.
Krok 11:
Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej. Nie posypuj mąką, prawie nie będzie się kleić. Podziel ciasto na taką samą liczbę kawałków. Mam 12.
Krok 12:
Zwiń każdą część w kulkę. To są puste bułki.
Krok 13:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż puste bułki. przykryj formę ręcznikiem i pozostaw na 15 minut.
Krok 14:
Posmaruj dopasowane bułeczki ubitym surowym jajkiem.
Krok 15:
Piecz bułki przez około 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C, aż będą rumiane. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
bułeczki naprawdę okazały się bardzo przewiewne. A gotowanie ich jest proste i nie trwa długo.
specjalnie zrobiłem je w formie, aby skleiły się i wyglądały jak bułeczki sprzedawane w sklepie.
ale możesz zrobić je w dowolnym kształcie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g