najdelikatniejsze bułeczki maślane

niesamowicie smaczne, przewiewne, miękkie, aromatyczne i proste! Bardzo łatwo jest przygotować najdelikatniejsze bułeczki, poradzi sobie nawet niedoświadczona Gospodyni domowa! Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu i nie musisz majstrować przy formowaniu bułek-po prostu zwijasz je w kulkę i pieczesz.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 73 % 44 g
281 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić najdelikatniejsze bułeczki? Przygotuj produkty według listy. Wskazane jest, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę pokojową. Jajko umyć i osuszyć serwetkami. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Możesz zmienić ilość cukru według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, wlej do miski. Włóż jedną łyżkę cukru i suche drożdże, wymieszaj. Dodaj dwie łyżki mąki. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 20 minut w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 20 minutach ciasto będzie musiało dobrze fermentować - oznacza to, że drożdże są świeże i dobre. Jeśli tak się nie stanie, drożdże zginęły, będziesz musiał zacząć wszystko od nowa z innymi drożdżami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko ubij surowe jajko z pozostałym cukrem. Rozpuść masło w dowolny sposób. Schłodzić do ciepłego stanu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ubite jajko i stopione masło do ciasta. Dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj masę jajeczno-maślaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij dodawać mąkę w częściach, przesiując ją przez sito. Wymieszaj ciasto trzepaczką między dodatkami, najpierw będzie płynne. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej. Nie dodawaj całej mąki na raz-ciasto można łatwo zdobyć mąką, a bułki będą sztywne. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto zacznie gęstnieć, trzepaczka już nie poradzi sobie. Wziąłem mikser, ale możesz też ugniatać rękami. Zagniataj ciasto, aż będzie średnio gęste, pozostanie trochę lepkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbierz ciasto w kulkę. Posmaruj go olejem roślinnym. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 do 40 minut, aby wyrosła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto będzie musiało się podwoić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej. Nie posypuj mąką, prawie nie będzie się kleić. Podziel ciasto na taką samą liczbę kawałków. Mam 12.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń każdą część w kulkę. To są puste bułki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż puste bułki. przykryj formę ręcznikiem i pozostaw na 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj dopasowane bułeczki ubitym surowym jajkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz bułki przez około 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C, aż będą rumiane. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

bułeczki naprawdę okazały się bardzo przewiewne. A gotowanie ich jest proste i nie trwa długo.
specjalnie zrobiłem je w formie, aby skleiły się i wyglądały jak bułeczki sprzedawane w sklepie.
ale możesz zrobić je w dowolnym kształcie.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy