maślana bułka drożdżowa z makiem

apetyczny, pyszny, oryginalny, święto każdego dnia! Maślana bułka drożdżowa z makiem okazuje się tak aromatyczna, że wszyscy sąsiedzi pobiegną do Ciebie na herbatę! Bujny, przewiewny-gotowanie to przyjemność. Piecze się go w piekarniku na cieście bez ciasta, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni domowa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 60 % 38 g
340 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułkę maślaną z makiem? Odmierz składniki ciasta. Jeśli nie chcesz gotować zbyt dużej bułki, zrób małą, biorąc połowę wszystkich produktów-tak jak ja. Weź drożdże szybko działające, które miesza się bezpośrednio z mąką. Umyj jajka bezpośrednio w skorupce i osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło w dowolny sposób i ostudź. Najłatwiej to zrobić w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka do miski i ubij, aż będą gładkie trzepaczką lub mikserem. Oddzielnie przesiej mąkę pszenną przez drobne sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do przesianej mąki wsyp suche drożdże, cukier i sól, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciepłą wodę do mieszanki mąki, dodaj ubite jajka i stopione masło. Wymieszać. Pamiętaj, że mąka może zająć więcej lub mniej niż wskazana w kompozycji. Dlatego lepiej spojrzeć na konsystencję ciasta i nie dodawać całej mąki na raz, dodawać ją stopniowo, w częściach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść miękkie, jednorodne ciasto. Ciasto rozwałkować w kulkę i przykryć ręcznikiem, pozostawić w cieple na 1 godzinę. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, można lekko rozgrzać piekarnik (ok. 30°C) i włożyć do niego ciasto. W ten sposób gwarantuje wzrost.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: 250 g maku; 80 g miodu; 50 g cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mak zalać wrzącą wodą i pozostawić do spęcznienia na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie spuść wodę i osusz mak. Jeśli nie lubisz chrupania całego maku, po wyschnięciu możesz zmielić nadzienie w młynku do kawy lub zmielić w moździerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce połącz mak, miód i cukier.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmiażdż ciasto i rozwałkuj na posypanym mąką stole w równy prostokąt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Równomiernie rozprowadź nadzienie makowe na cieście, pozostawiając 1-1, 5 cm od krawędzi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podwiń boczne krawędzie, aby nadzienie nie wyciekło i zwiń ciasto w ciasną rolkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś bułkę na blachę wyłożoną pergaminem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj mieszankę do smarowania bułki. Aby to zrobić, rozbij jedno jajko do miski i ubij widelcem, aż będzie gładkie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj surową bułkę ubitym jajkiem. Piecz bułkę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Lekko schłodzić gotową bułkę i pokroić na kawałki. Smacznego!

niech liczba kroków cię nie przeraża: przygotowanie takiej bułki jest w rzeczywistości proste. Jedyną trudnością może być ciasto drożdżowe. Ale tutaj ważne są dwa punkty: dobre świeże drożdże (nie używaj przeterminowanych torebek, a także tych, które były otwarte przez długi czas) i ciepłe (nie gorące!) woda. W przeciwnym razie ugniatanie ciasta drożdżowego przebiegnie bez problemów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy