skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułkę maślaną z makiem? Odmierz składniki ciasta. Jeśli nie chcesz gotować zbyt dużej bułki, zrób małą, biorąc połowę wszystkich produktów-tak jak ja. Weź drożdże szybko działające, które miesza się bezpośrednio z mąką. Umyj jajka bezpośrednio w skorupce i osusz serwetkami.
Krok 2:
Rozpuść masło w dowolny sposób i ostudź. Najłatwiej to zrobić w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Ubij jajka do miski i ubij, aż będą gładkie trzepaczką lub mikserem. Oddzielnie przesiej mąkę pszenną przez drobne sito.
Krok 4:
Do przesianej mąki wsyp suche drożdże, cukier i sól, wymieszaj.
Krok 5:
Wlej ciepłą wodę do mieszanki mąki, dodaj ubite jajka i stopione masło. Wymieszać. Pamiętaj, że mąka może zająć więcej lub mniej niż wskazana w kompozycji. Dlatego lepiej spojrzeć na konsystencję ciasta i nie dodawać całej mąki na raz, dodawać ją stopniowo, w częściach.
Krok 6:
Zagnieść miękkie, jednorodne ciasto. Ciasto rozwałkować w kulkę i przykryć ręcznikiem, pozostawić w cieple na 1 godzinę. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, można lekko rozgrzać piekarnik (ok. 30°C) i włożyć do niego ciasto. W ten sposób gwarantuje wzrost.
Krok 7:
Przygotuj produkty do nadzienia. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: 250 g maku; 80 g miodu; 50 g cukru.
Krok 8:
Mak zalać wrzącą wodą i pozostawić do spęcznienia na 30 minut.
Krok 9:
Następnie spuść wodę i osusz mak. Jeśli nie lubisz chrupania całego maku, po wyschnięciu możesz zmielić nadzienie w młynku do kawy lub zmielić w moździerzu.
Krok 10:
W misce połącz mak, miód i cukier.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj nadzienie.
Krok 12:
Zmiażdż ciasto i rozwałkuj na posypanym mąką stole w równy prostokąt.
Krok 13:
Równomiernie rozprowadź nadzienie makowe na cieście, pozostawiając 1-1, 5 cm od krawędzi.
Krok 14:
Podwiń boczne krawędzie, aby nadzienie nie wyciekło i zwiń ciasto w ciasną rolkę.
Krok 15:
Przenieś bułkę na blachę wyłożoną pergaminem.
Krok 16:
Przygotuj mieszankę do smarowania bułki. Aby to zrobić, rozbij jedno jajko do miski i ubij widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 17:
Posmaruj surową bułkę ubitym jajkiem. Piecz bułkę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 18:
Lekko schłodzić gotową bułkę i pokroić na kawałki. Smacznego!
niech liczba kroków cię nie przeraża: przygotowanie takiej bułki jest w rzeczywistości proste. Jedyną trudnością może być ciasto drożdżowe. Ale tutaj ważne są dwa punkty: dobre świeże drożdże (nie używaj przeterminowanych torebek, a także tych, które były otwarte przez długi czas) i ciepłe (nie gorące!) woda. W przeciwnym razie ugniatanie ciasta drożdżowego przebiegnie bez problemów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g