pierś z kurczaka z serem grzybowym i pomidorami w piekarniku

niedrogi, szybki, bardzo prosty i pyszny, spróbuj! Pierś z kurczaka z grzybami i serem wygląda bardzo apetycznie i elegancko, można ją ugotować na świątecznym stole jako gorące danie. Wszystkie puste miejsca można wykonać dzień wcześniej, a następnie szybko wszystko upiec. Nie wymaga specjalnych umiejętności.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 13 % 3 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec piersi z kurczaka z grzybami, pomidorami i serem? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych grzybów. Będę gotować ze świeżych pieczarek. Weź ser, który łatwo zetrzeć. Jeśli cebula jest mała, weź kilka cebul. Jeśli duży, wystarczy jeden.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw obierz cebulę i opłucz ją w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj. Pieczarki opłucz, obierz i pokrój na kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. Na patelnię włożyć posiekaną cebulę i pieczarki. Smaż wszystko razem przez 3-4 minuty. Mieszaj od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło. Grzyby można lekko posolić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filety z piersi kurczaka wzdłuż, aby uzyskać takie duże kawałki. Pokonaj każdy kawałek młotkiem kuchennym. Nie musisz mocno bić, ponieważ mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i ułóż ubite kawałki kurczaka. Posmaruj każdy kawałek majonezem. Posyp je trochę solą i przyprawami. Jako przyprawę używam papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ułóż smażone grzyby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż pokrojone pomidory na grzybach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser i posyp nim piersi z kurczaka. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku sowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia kurczaka pojawi się sok. Ser na powierzchni stopi się i lekko zrumieni. Wyjmij gotowe piersi z piekarnika,przenieś na talerz i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz uzupełnić porcję świeżymi warzywami. Smacznego!

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy