ciasteczka owsiane z rodzynkami

kruchy, delikatny, miękki, sto razy lepszy niż sklep! Ciasteczka owsiane z rodzynkami według tego przepisu okażą się niesamowicie smaczne, nie można się od nich oderwać! Jest idealny do mleka, kefiru, sfermentowanego mleka. Możesz podać go na śniadanie z kawą lub przed snem z herbatą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 26 % 21 g
węglowodany 65 % 52 g
399 kcal
IG: 2 / 50 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasteczka owsiane z rodzynkami w domu, aby nie były gorsze, a nawet smaczniejsze niż kupione w sklepie? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Płatki owsiane występują w wielu odmianach w zależności od mielenia.Możesz wziąć dowolne, ale pamiętaj, że im mniejsze płatki, tym bardziej jednorodne i miękkie będą gotowe ciasteczka. Wziąłem płatki extra, czyli najmniejsze i najbardziej miękkie, a dodatkowo zmieliłem je między dłońmi, jeszcze bardziej siekając.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rodzynki, zalej gorącą wodą i pozostaw na 5-7 minut. Następnie spuść wodę, osusz rodzynki na ręczniku papierowym. Rodzynki niekoniecznie potrzebują światła, możesz gotować z dowolnej rodzynki, którą możesz kupić. Ale lepiej jest wziąć średniej wielkości rodzynki, z nim ciasto okaże się bardziej jednorodne i nie rozpadnie się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Miękkie masło w temperaturze pokojowej ubij z cukrem, aż będzie puszyste. Trzcina lub, jak to się nazywa, brązowy cukier jest odpowiedni dla każdego rodzaju. Mam Demerarę. Jeśli nie masz brązowego cukru, możesz go zastąpić zwykłym białym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj płatki owsiane do miski z masłem. Przesiej mąkę. Dodaj również jajko, proszek do pieczenia i cynamon.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz gładkie, lepkie, lekko kruche ciasto. Ciasto powinno zebrać się w grudkę. Jeśli twoje ciasto jest zbyt kruche i nie zachowuje kształtu podczas próby zrolowania z niego kulki, możesz dodać 1-2 łyżki.l. stopione masło lub woda.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj rodzynki do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie dokładnie zagnieść ciasto rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z ciasta zroluj 15-16 identycznych kulek wielkości orzecha włoskiego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posyp mąką na wierzchu, aby ciasteczka się nie przykleiły. Ułóż kulki ciasta na blasze do pieczenia i lekko spłaszcz palcami, nadając ciasteczkom Okrągły kształt. Piec ciasteczka owsiane przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C na złoty kolor. Dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Dlatego stale sprawdzaj wypieki pod kątem gotowości. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy