skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasteczka owsiane z rodzynkami w domu, aby nie były gorsze, a nawet smaczniejsze niż kupione w sklepie? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Płatki owsiane występują w wielu odmianach w zależności od mielenia.Możesz wziąć dowolne, ale pamiętaj, że im mniejsze płatki, tym bardziej jednorodne i miękkie będą gotowe ciasteczka. Wziąłem płatki extra, czyli najmniejsze i najbardziej miękkie, a dodatkowo zmieliłem je między dłońmi, jeszcze bardziej siekając.
Krok 2:
Umyj rodzynki, zalej gorącą wodą i pozostaw na 5-7 minut. Następnie spuść wodę, osusz rodzynki na ręczniku papierowym. Rodzynki niekoniecznie potrzebują światła, możesz gotować z dowolnej rodzynki, którą możesz kupić. Ale lepiej jest wziąć średniej wielkości rodzynki, z nim ciasto okaże się bardziej jednorodne i nie rozpadnie się.
Krok 3:
Miękkie masło w temperaturze pokojowej ubij z cukrem, aż będzie puszyste. Trzcina lub, jak to się nazywa, brązowy cukier jest odpowiedni dla każdego rodzaju. Mam Demerarę. Jeśli nie masz brązowego cukru, możesz go zastąpić zwykłym białym.
Krok 4:
Dodaj płatki owsiane do miski z masłem. Przesiej mąkę. Dodaj również jajko, proszek do pieczenia i cynamon.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz gładkie, lepkie, lekko kruche ciasto. Ciasto powinno zebrać się w grudkę. Jeśli twoje ciasto jest zbyt kruche i nie zachowuje kształtu podczas próby zrolowania z niego kulki, możesz dodać 1-2 łyżki.l. stopione masło lub woda.
Krok 6:
Dodaj rodzynki do ciasta.
Krok 7:
Ponownie dokładnie zagnieść ciasto rękami.
Krok 8:
Z ciasta zroluj 15-16 identycznych kulek wielkości orzecha włoskiego.
Krok 9:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posyp mąką na wierzchu, aby ciasteczka się nie przykleiły. Ułóż kulki ciasta na blasze do pieczenia i lekko spłaszcz palcami, nadając ciasteczkom Okrągły kształt. Piec ciasteczka owsiane przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C na złoty kolor. Dokładny czas zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Dlatego stale sprawdzaj wypieki pod kątem gotowości. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g