zapiekanka z piersi kurczaka w piekarniku z ziemniakami

soczysta zapiekanka z najdelikatniejszą piersią z kurczaka. Wszystko w tym daniu jest dobre: kruche ziemniaki, miękka pierś z kurczaka i skórka serowa. Moi domownicy z przyjemnością poczęstowali się na obiad tak obfitym i pysznym daniem. Polecam podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 33 % 8 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z piersi kurczaka w piekarniku z ziemniakami? Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w cienkie pierścienie. Wysokość plasterka nie powinna przekraczać pół centymetra. Jest to ważne,ponieważ ziemniaki muszą później mieć czas na przygotowanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż połowę plasterków ziemniaka pierwszą warstwą w uprzednio nasmarowanej formie słonecznikowej. I lekko posolić ziemniaki do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Połóż połowę cebuli w formie na ziemniakach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pierś z kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój kurczaka na małe kawałki. W gotowym naczyniu ta opcja krojenia jest moim zdaniem bardziej preferowana, ponieważ zapiekanka będzie łatwiejsza do krojenia na porcje. Posolić i pieprzyć kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce połącz śmietanę, wodę i zioła prowansalskie. To majeranek, bazylia i rozmaryn.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na kurczaka ułóż drugą część posiekanej cebuli. I polej sosem śmietanowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostatnią warstwą są pozostałe ziemniaki. Nie posoliłem go, ponieważ na wierzchu będzie ser. Ale jeśli chcesz, możesz lekko dodać sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp zapiekankę drobno startym serem. Piecz kurczaka z ziemniakami przez czterdzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Na powierzchni powinna powstać rumiana skórka sera.

zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami obejmuje co najmniej dwie warstwy ziemniaków, między którymi znajduje się warstwa kurczaka. Ale jeśli chcesz, możesz zrobić trzy warstwy ziemniaków i dwie warstwy kurczaka. Zapiekanka nadal zachowa swoją strukturę po pokrojeniu na porcje.
zapiekanka jest dobra pod każdym względem: zarówno smak, jak i wygląd. Wygląda szczególnie korzystnie w przekroju.
w razie potrzeby do zapiekanki można dodać połówki pomidorków koktajlowych. Umieść je w środku lub na górze. Zapiekanka będzie bardziej soczysta i o bogatym smaku pomidora.
dobrym dodatkiem będzie czosnek i Twoje ulubione warzywa.
ale bez żadnych dodatków zapiekanka odniosła sukces. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy