skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z piersi kurczaka w piekarniku z ziemniakami? Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w cienkie pierścienie. Wysokość plasterka nie powinna przekraczać pół centymetra. Jest to ważne,ponieważ ziemniaki muszą później mieć czas na przygotowanie.
Krok 2:
Połóż połowę plasterków ziemniaka pierwszą warstwą w uprzednio nasmarowanej formie słonecznikowej. I lekko posolić ziemniaki do smaku.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Połóż połowę cebuli w formie na ziemniakach.
Krok 4:
Umyj pierś z kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój kurczaka na małe kawałki. W gotowym naczyniu ta opcja krojenia jest moim zdaniem bardziej preferowana, ponieważ zapiekanka będzie łatwiejsza do krojenia na porcje. Posolić i pieprzyć kurczaka.
Krok 5:
W osobnej misce połącz śmietanę, wodę i zioła prowansalskie. To majeranek, bazylia i rozmaryn.
Krok 6:
Na kurczaka ułóż drugą część posiekanej cebuli. I polej sosem śmietanowym.
Krok 7:
Ostatnią warstwą są pozostałe ziemniaki. Nie posoliłem go, ponieważ na wierzchu będzie ser. Ale jeśli chcesz, możesz lekko dodać sól.
Krok 8:
Posyp zapiekankę drobno startym serem. Piecz kurczaka z ziemniakami przez czterdzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Na powierzchni powinna powstać rumiana skórka sera.
zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami obejmuje co najmniej dwie warstwy ziemniaków, między którymi znajduje się warstwa kurczaka. Ale jeśli chcesz, możesz zrobić trzy warstwy ziemniaków i dwie warstwy kurczaka. Zapiekanka nadal zachowa swoją strukturę po pokrojeniu na porcje.
zapiekanka jest dobra pod każdym względem: zarówno smak, jak i wygląd. Wygląda szczególnie korzystnie w przekroju.
w razie potrzeby do zapiekanki można dodać połówki pomidorków koktajlowych. Umieść je w środku lub na górze. Zapiekanka będzie bardziej soczysta i o bogatym smaku pomidora.
dobrym dodatkiem będzie czosnek i Twoje ulubione warzywa.
ale bez żadnych dodatków zapiekanka odniosła sukces. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g