skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste i pyszne ciasto czekoladowe? Przygotuj składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Ubij jajka do głębokiej i szerokiej miski, dodaj cukier i ubij wszystko mikserem na puszystą masę przez kilka minut.
Krok 2:
Podczas ubijania jajek wlej mleko do rondla, umieść na kuchence. Dodaj masło i zagotuj mleko. Poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej sodę. Na przemian dodawaj mąkę i mleko do ubitych jaj. Zwykle wystarczą 2-3 podejścia. Delikatnie wymieszaj (Nie ubijaj!) wszystko w cieście ręcznie, za pomocą trzepaczki, aby ciasto nie straciło swojej puszystości. Równie delikatnie wymieszaj kakao.
Krok 3:
Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Gotowy biszkopt będzie sprężynował po naciśnięciu. Wyjmij go z piekarnika i całkowicie ostudź. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby leżała. Przed złożeniem ciasta pokrój biszkopt na 3 ciasta.
Krok 4:
Do kremu użyj kremu o zawartości tłuszczu co najmniej 33% (mniej tłuste nie zostaną ubite). Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na puszystą, stabilną śmietanę. Wskazówki, jak prawidłowo ubić śmietanę, przeczytaj poniżej pod krokami.
Krok 5:
Ciastka biszkoptowe nasączyć syropem (można użyć czekolady, cukru lub po prostu wody), ułożyć śmietaną i złożyć ciasto. Wierzch i boki ciasta również posmaruj kremem i postaraj się jak najlepiej wyrównać. Jest to konieczne, aby gotowe ciasto pod polewą czekoladową wyglądało płasko. Włóż zebrane ciasto do lodówki na kilka godzin.
Krok 6:
W przypadku polewy czekoladowej połam czekoladę na kawałki, polej śmietaną i rozgrzej. Ciągle mieszając rozpuść czekoladę i doprowadzaj masę do gładkości. Usuń masę i dodaj do niej masło. Wymieszaj, aby się rozpuścił. Jeśli lukier jest gęsty, na tym etapie możesz dodać trochę śmietany. Schłodzić gotową glazurę do temperatury pokojowej.
Krok 7:
Przed napełnieniem ciasta czekoladą włóż je do zamrażarki na godzinę. Następnie polej ciasto polewą czekoladową. Niech nadmiar czekolady spłynie. Spód ciasta posyp startą czekoladą i połóż na przygotowanej powierzchni. Czy to talerz, czy podkład do ciasta. Ze względu na to, że ciasto było lekko zamrożone przed nalaniem, wygodnie jest z nim pracować i wziąć je na rękę. Udekoruj gotowe ciasto według własnych upodobań sezonowymi jagodami lub owocami. Miłego picia herbaty
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
do ubijania śmietany lepiej wybrać cukier puder. Śmietana jest ubijana wystarczająco szybko, a cukier może nie mieć czasu na stopienie.
dodawaj cukier lub proszek stopniowo, gdy śmietana jest już lekko ubita (miękkie szczyty pozostaną na powierzchni śmietany z trzepaczki).
jeśli dodasz cały cukier puder (cukier) na raz lub przed rozpoczęciem ubijania śmietany, mogą się nie ubić.
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g