proste i pyszne ciasto czekoladowe

najsmaczniejszy, bujny, zwiewny, delikatny, na wakacje! Proste i smaczne ciasto czekoladowe piecze się jednym ciastem, które następnie kroi się. Okazuje się, że jest to wysokie, nasączone kremem ciasto polane polewą czekoladową. Możesz go ozdobić, jak chcesz: jagody, owoce, kandyzowane owoce, orzechy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 36 % 21 g
węglowodany 56 % 33 g
339 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste i pyszne ciasto czekoladowe? Przygotuj składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Ubij jajka do głębokiej i szerokiej miski, dodaj cukier i ubij wszystko mikserem na puszystą masę przez kilka minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas ubijania jajek wlej mleko do rondla, umieść na kuchence. Dodaj masło i zagotuj mleko. Poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej sodę. Na przemian dodawaj mąkę i mleko do ubitych jaj. Zwykle wystarczą 2-3 podejścia. Delikatnie wymieszaj (Nie ubijaj!) wszystko w cieście ręcznie, za pomocą trzepaczki, aby ciasto nie straciło swojej puszystości. Równie delikatnie wymieszaj kakao.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Gotowy biszkopt będzie sprężynował po naciśnięciu. Wyjmij go z piekarnika i całkowicie ostudź. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby leżała. Przed złożeniem ciasta pokrój biszkopt na 3 ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do kremu użyj kremu o zawartości tłuszczu co najmniej 33% (mniej tłuste nie zostaną ubite). Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na puszystą, stabilną śmietanę. Wskazówki, jak prawidłowo ubić śmietanę, przeczytaj poniżej pod krokami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciastka biszkoptowe nasączyć syropem (można użyć czekolady, cukru lub po prostu wody), ułożyć śmietaną i złożyć ciasto. Wierzch i boki ciasta również posmaruj kremem i postaraj się jak najlepiej wyrównać. Jest to konieczne, aby gotowe ciasto pod polewą czekoladową wyglądało płasko. Włóż zebrane ciasto do lodówki na kilka godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku polewy czekoladowej połam czekoladę na kawałki, polej śmietaną i rozgrzej. Ciągle mieszając rozpuść czekoladę i doprowadzaj masę do gładkości. Usuń masę i dodaj do niej masło. Wymieszaj, aby się rozpuścił. Jeśli lukier jest gęsty, na tym etapie możesz dodać trochę śmietany. Schłodzić gotową glazurę do temperatury pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed napełnieniem ciasta czekoladą włóż je do zamrażarki na godzinę. Następnie polej ciasto polewą czekoladową. Niech nadmiar czekolady spłynie. Spód ciasta posyp startą czekoladą i połóż na przygotowanej powierzchni. Czy to talerz, czy podkład do ciasta. Ze względu na to, że ciasto było lekko zamrożone przed nalaniem, wygodnie jest z nim pracować i wziąć je na rękę. Udekoruj gotowe ciasto według własnych upodobań sezonowymi jagodami lub owocami. Miłego picia herbaty

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

do ubijania śmietany lepiej wybrać cukier puder. Śmietana jest ubijana wystarczająco szybko, a cukier może nie mieć czasu na stopienie.
dodawaj cukier lub proszek stopniowo, gdy śmietana jest już lekko ubita (miękkie szczyty pozostaną na powierzchni śmietany z trzepaczki). jeśli dodasz cały cukier puder (cukier) na raz lub przed rozpoczęciem ubijania śmietany, mogą się nie ubić.

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy