skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuskie mięso klasycznie w piekarniku z ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź wieprzowinę bez kości. Obierz i opłucz ziemniaki. Weź jedną średnią lub dwie małe żarówki.
Krok 2:
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i osuszyć. Następnie polej go rafinowanym olejem roślinnym i wymieszaj, aby olej pokrył wszystkie ziemniaki. Dzięki takiej folii olejowej ziemniaki nie wyschną podczas pieczenia, nie stracą wilgoci i dobrze się upieczą.
Krok 3:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Posmaruj spód i boki formy olejem roślinnym i włóż do niej pokrojone ziemniaki w jednej warstwie. Trochę soli i pieprzu. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj warstwę ziemniaków połową majonezu.
Krok 4:
Pokrój mięso wieprzowe na porcje o grubości około 1 cm i ubij trochę z obu stron młotkiem kuchennym.
Krok 5:
Połóż wieprzowinę na ziemniakach. Również sól i pieprz.
Krok 6:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 7:
Połóż cebulę na mięsie. Dodaj trochę soli i pieprzu. Jeśli lubisz, dodaj 2-3 ząbki czosnku, krojąc go w cienkie talerze.
Krok 8:
Posmaruj warstwę cebuli pozostałą połową majonezu.
Krok 9:
Na grubej tarce zetrzyj twardy ser. Posyp go ostatnią warstwą. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i dobrze się topi. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40-60 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po 30 minutach przykryj wierzch formy folią, aby ser się nie przypalił. Piec jeszcze około 30 minut. Nie trzeba szczelnie zamykać folią. Po prostu połóż na wierzchu, aby wilgoć mogła odparować.
Krok 10:
Podawaj mięso francuskie z ziemniakami natychmiast, aż ostygnie. Jako dodatek możesz podawać marynaty, świeże warzywa, zioła.
majonez lepiej przygotować samemu, będzie smaczniejszy i zdrowszy.
jeśli chcesz, zamień majonez na śmietanę lub jogurt naturalny.
w razie potrzeby dodaj przyprawy odpowiednie do mięsa.
przepis można uzupełnić. Na wierzch ułóż plasterki pomidorów, posyp posiekanymi ziołami do smaku, na przykład koperkiem lub natką pietruszki.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g