mięso po francusku klasycznie w piekarniku z ziemniakami

ze zwykłych potraw, szybki, prosty, sycący i bardzo smaczny! Francuskie mięso z ziemniakami w klasycznej wersji nadaje się zarówno na codzienny, jak i świąteczny stół. Danie z kategorii dwa w jednym, Zawiera przystawkę i mięso. Ten przepis jest podstawowy. Można go uzupełnić pomidorami, grzybami, przyprawami.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 24 % 8 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie mięso klasycznie w piekarniku z ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź wieprzowinę bez kości. Obierz i opłucz ziemniaki. Weź jedną średnią lub dwie małe żarówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i osuszyć. Następnie polej go rafinowanym olejem roślinnym i wymieszaj, aby olej pokrył wszystkie ziemniaki. Dzięki takiej folii olejowej ziemniaki nie wyschną podczas pieczenia, nie stracą wilgoci i dobrze się upieczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Posmaruj spód i boki formy olejem roślinnym i włóż do niej pokrojone ziemniaki w jednej warstwie. Trochę soli i pieprzu. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj warstwę ziemniaków połową majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mięso wieprzowe na porcje o grubości około 1 cm i ubij trochę z obu stron młotkiem kuchennym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż wieprzowinę na ziemniakach. Również sól i pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w cienkie półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż cebulę na mięsie. Dodaj trochę soli i pieprzu. Jeśli lubisz, dodaj 2-3 ząbki czosnku, krojąc go w cienkie talerze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj warstwę cebuli pozostałą połową majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na grubej tarce zetrzyj twardy ser. Posyp go ostatnią warstwą. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i dobrze się topi. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40-60 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po 30 minutach przykryj wierzch formy folią, aby ser się nie przypalił. Piec jeszcze około 30 minut. Nie trzeba szczelnie zamykać folią. Po prostu połóż na wierzchu, aby wilgoć mogła odparować.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj mięso francuskie z ziemniakami natychmiast, aż ostygnie. Jako dodatek możesz podawać marynaty, świeże warzywa, zioła.

majonez lepiej przygotować samemu, będzie smaczniejszy i zdrowszy.

jeśli chcesz, zamień majonez na śmietanę lub jogurt naturalny.

w razie potrzeby dodaj przyprawy odpowiednie do mięsa. 

przepis można uzupełnić. Na wierzch ułóż plasterki pomidorów, posyp posiekanymi ziołami do smaku, na przykład koperkiem lub natką pietruszki.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy