cukinia z pomidorami i czosnkiem w piekarniku

pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie z warzyw. Cukinia z pomidorami i czosnkiem, pieczona w piekarniku ze śmietaną i jajkiem, to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie. Jest to szczególnie ważne latem, kiedy obfitość świeżych i smacznych warzyw w sklepach lub na ich stronie. To proste i szybkie w przygotowaniu danie z warzyw może być podawane jako łatwe samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, kurczaka lub ryby. Na gorące letnie dni jest to świetny lunch lub kolacja dla całej rodziny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 31 % 4 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie. Lepiej jest używać młodej cukinii, która ma delikatną skórkę i mleczny miąższ bez nasion. Cukinię myjemy, kroimy w kółka o grubości nie większej niż 1 centymetr.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest używać pomidorów, które nie są zbyt dojrzałe, aby po pokrojeniu ich w krążki sok nie wypływał z owoców. Pomidory myjemy, kroimy również w kółka o grubości około jednego centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ząbki czosnku i przepuść przez prasę lub zetrzyj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W razie potrzeby możesz użyć świeżego koperku i pietruszki. Umyj warzywa, osusz na ręczniku papierowym i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj metalowe, ceramiczne lub szklane naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż pierwszą warstwę cukinii, posyp posiekanym czosnkiem i ziołami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż pomidory na wierzchu drugą warstwą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę z warzywami wysyłamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmij formę z warzywami z piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Używamy świeżej i naturalnej śmietany do sosu. Włóż śmietanę do miski, wbij jaja kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw lub startego sera, bułki tartej. Dokładnie wymieszaj składniki widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać mieszankę śmietanowo-jajeczną cukinię z pomidorami w naczyniu do pieczenia, tak aby mieszanina zakrywała zawartość formy na dwie trzecie części. I ponownie wysyłamy je do piekarnika na 20 minut, aby warzywa w zalewie zarumieniły się. Danie jest gotowe. Wyjmujemy go z piekarnika i podajemy do stołu jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy