skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Lepiej jest używać młodej cukinii, która ma delikatną skórkę i mleczny miąższ bez nasion. Cukinię myjemy, kroimy w kółka o grubości nie większej niż 1 centymetr.
Krok 2:
Lepiej jest używać pomidorów, które nie są zbyt dojrzałe, aby po pokrojeniu ich w krążki sok nie wypływał z owoców. Pomidory myjemy, kroimy również w kółka o grubości około jednego centymetra.
Krok 3:
Obierz ząbki czosnku i przepuść przez prasę lub zetrzyj.
Krok 4:
W razie potrzeby możesz użyć świeżego koperku i pietruszki. Umyj warzywa, osusz na ręczniku papierowym i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Nasmaruj metalowe, ceramiczne lub szklane naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż pierwszą warstwę cukinii, posyp posiekanym czosnkiem i ziołami.
Krok 6:
Połóż pomidory na wierzchu drugą warstwą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę z warzywami wysyłamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmij formę z warzywami z piekarnika.
Krok 7:
Używamy świeżej i naturalnej śmietany do sosu. Włóż śmietanę do miski, wbij jaja kurze, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw lub startego sera, bułki tartej. Dokładnie wymieszaj składniki widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 8:
Wlać mieszankę śmietanowo-jajeczną cukinię z pomidorami w naczyniu do pieczenia, tak aby mieszanina zakrywała zawartość formy na dwie trzecie części. I ponownie wysyłamy je do piekarnika na 20 minut, aby warzywa w zalewie zarumieniły się. Danie jest gotowe. Wyjmujemy go z piekarnika i podajemy do stołu jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g