śledzie w piekarniku pieczone w folii

soczysty i delikatny, dla zdrowego odżywiania! Śledzie pieczone w folii są soczyste i apetyczne. Kawior rybny osadzony w brzuchu nadaje potrawie oryginalność, a krążki cebuli i cytryny doskonale uzupełniają smak całego dania.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec śledzie w piekarniku? Okazuje się bardzo smaczne! Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest używać ryb jednorazowego rozmrażania, ponieważ na pewno nie znajdziemy świeżego śledzia! Najlepiej rozmrażać każdą rybę na półce lodówki znajdującej się daleko od zamrażarki. Jest to najdelikatniejszy sposób na zachowanie smaku ryb. Dodaj sól, cebulę i sok z cytryny do potraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatroszyć śledzie, dobrze spłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć papierowymi serwetkami. Jeśli kawior zostanie złapany w rybie, zostaw go, włóż do brzucha, jest smaczny i można go bez obaw podać dziecku, ponieważ sam śledź jest dość kościsty i musisz ostrożnie wybrać Kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetrzyj rybę solą od zewnątrz i od wewnątrz, przyprawić pachnącą czarną papryką z młyna, zalać sokiem z plasterka cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój cebulę w półpierścienie. Włóż część do brzucha śledzia, dodaj trochę miąższu cytryny i połówki kawioru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż spód odpowiedniego naczynia do pieczenia dużym kawałkiem folii z zwisającymi wolnymi krawędziami, aby owinąć rybę. Wlej trochę oleju i rozłóż pozostałą cebulę. Ochroni szary lód przed przypadkowym przypaleniem i da pyszne nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż & quot; żołnierza & quot; nadziewanego śledzia. Posmaruj powierzchnię ryby olejem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owinąć folię szczelnym szwem wolną kopertą i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 20 minutach otwórz folię i włóż rybę z powrotem do piekarnika, aby się zrumienić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    To wszystko - nasz śledź w folii został upieczony!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj pieczonego śledzia wraz z pieczoną cebulą i powstałym sosem rybnym.

każde danie pieczone w piekarniku jest zdrowsze niż smażone na oleju na patelni. Zwykły śledź nie będzie wyjątkiem. Pieczony w folii nabiera delikatnego smaku, a rybny aromat nie jest tak silny i irytujący, jak podczas smażenia ryb na patelni.

pieczony śledź można podawać z odpowiednim dodatkiem lub jako samodzielne danie. Białe sosy są bardzo dobre dla ryb, na przykład najprostszy - ze śmietany z dodatkiem chrzanu.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy