kurczak na blasze do pieczenia w piekarniku z ziemniakami

bardzo smaczne, bardzo łatwe, bardzo proste, jasne, apetyczne! Kurczak na blasze do pieczenia w piekarniku z ziemniakami będzie dobrze wyglądał na świątecznym stole. To kompletne danie z gotowym dodatkiem. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw, ze świeżymi ziołami, keczupem, dowolnymi sosami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 32 % 9 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka na blasze do pieczenia w piekarniku z ziemniakami? Przygotuj odpowiednie składniki. Możesz wziąć dowolne części kurczaka. Zamiast suchego czosnku użyj świeżego i wybierz inny zestaw przypraw i przypraw według własnych upodobań. W razie potrzeby rozmrozić kurczaka z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz całego kurczaka, pokrój go na porcje. Mam gotowe golenie i uda. Oczyść kurczaka, odetnij nadmiar, opłucz i osusz serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś kurczaka do miski i dodaj do niego: czosnek, połowę porcji włoskich ziół, czarny mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w duże kliny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż pokrojone ziemniaki. Posyp ziemniaki pozostałymi włoskimi ziołami, solą i pieprzem. Wlej olej roślinny i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kawałki kurczaka między kawałkami ziemniaków w kształcie. Ziemniaki i kurczak powinny być ściśle ze sobą ułożone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp ziemniaki z kurczakiem równomiernie mieloną papryką. Piec naczynie przez około 50 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu polewając je sokiem z dna blachy do pieczenia. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

ten przepis może upiec kurczaka lub kurczaka w całości, układając ziemniaki wokół tuszy.

najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków do tego dania. Ponieważ istnieją odmiany, które zawierają dużo skrobi i ostatecznie są bardzo długie i trudne do upieczenia: w rezultacie kurczak może być długo gotowy i mocno zrumieniony, a ziemniaki nadal pozostają twarde w środku. Dlatego wybieraj odmiany mniej skrobiowe. Na przykład podłużne bulwy są żółte i brązowe z żółtym rdzeniem. Takie ziemniaki są szybko i dobrze upieczone, a ponadto dobrze zachowują swój kształt.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kolejny dobry przepis na kurczaka z ziemniakami w mojej skarbonce. Nie powiem, że to oryginalny przepis, ale danie okazało się bardzo smaczne. Przyprawy nadały kurczakowi dodatkowy smak i aromat. Nawiasem mówiąc, zamiast włoskich ziół możesz bezpiecznie użyć innych mieszanek, na przykład prowansalskich, jeśli bardziej Ci się podobają. Mimo że kurczak i ziemniaki są pieczone na otwartej blasze do pieczenia, pozostają soczyste i nie wysychają. Musisz tylko pamiętać, aby okresowo podlewać je tłuszczem z dna blachy do pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy