skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka na blasze do pieczenia w piekarniku z ziemniakami? Przygotuj odpowiednie składniki. Możesz wziąć dowolne części kurczaka. Zamiast suchego czosnku użyj świeżego i wybierz inny zestaw przypraw i przypraw według własnych upodobań. W razie potrzeby rozmrozić kurczaka z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Jeśli masz całego kurczaka, pokrój go na porcje. Mam gotowe golenie i uda. Oczyść kurczaka, odetnij nadmiar, opłucz i osusz serwetkami.
Krok 3:
Przenieś kurczaka do miski i dodaj do niego: czosnek, połowę porcji włoskich ziół, czarny mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
Krok 4:
Ziemniaki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w duże kliny.
Krok 5:
Na blasze wyłożonej pergaminem ułóż pokrojone ziemniaki. Posyp ziemniaki pozostałymi włoskimi ziołami, solą i pieprzem. Wlej olej roślinny i wymieszaj.
Krok 6:
Ułóż kawałki kurczaka między kawałkami ziemniaków w kształcie. Ziemniaki i kurczak powinny być ściśle ze sobą ułożone.
Krok 7:
Posyp ziemniaki z kurczakiem równomiernie mieloną papryką. Piec naczynie przez około 50 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu polewając je sokiem z dna blachy do pieczenia. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
ten przepis może upiec kurczaka lub kurczaka w całości, układając ziemniaki wokół tuszy.
najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków do tego dania. Ponieważ istnieją odmiany, które zawierają dużo skrobi i ostatecznie są bardzo długie i trudne do upieczenia: w rezultacie kurczak może być długo gotowy i mocno zrumieniony, a ziemniaki nadal pozostają twarde w środku. Dlatego wybieraj odmiany mniej skrobiowe. Na przykład podłużne bulwy są żółte i brązowe z żółtym rdzeniem. Takie ziemniaki są szybko i dobrze upieczone, a ponadto dobrze zachowują swój kształt.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kolejny dobry przepis na kurczaka z ziemniakami w mojej skarbonce. Nie powiem, że to oryginalny przepis, ale danie okazało się bardzo smaczne. Przyprawy nadały kurczakowi dodatkowy smak i aromat. Nawiasem mówiąc, zamiast włoskich ziół możesz bezpiecznie użyć innych mieszanek, na przykład prowansalskich, jeśli bardziej Ci się podobają. Mimo że kurczak i ziemniaki są pieczone na otwartej blasze do pieczenia, pozostają soczyste i nie wysychają. Musisz tylko pamiętać, aby okresowo podlewać je tłuszczem z dna blachy do pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g