skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z cukinią i pomidorami w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz bulwy ziemniaka średniej wielkości. Jeśli masz młodą cukinię, obieranie jej nie jest konieczne. Wybierz twarde pomidory, ponieważ miękkie, soczyste warzywa stracą swój kształt podczas pieczenia, co zepsuje wygląd potrawy. Proporcje warzyw można zmieniać według własnych upodobań.
Krok 2:
Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą z brudu za pomocą szczotki. Oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój ziemniaki w plastry o grubości około 3 mm, dzięki czemu piecze się szybciej w tym samym czasie co cukinia.
Krok 3:
Umyj cukinię lub cukinię, osusz ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby cienko odetnij skórę ostrym nożem. Jeśli cukinia jest mała, pokrój je w plastry o grubości 3-5 mm. Dojrzałe, Duże cukinia obierz ze skóry, pokrój na pół, usuń duże nasiona. Pokrój w półpierścienie.
Krok 4:
Pomidory również umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w koła o grubości 5 mm.
Krok 5:
Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj nożem. W razie potrzeby można go przepuścić przez prasę.
Krok 6:
Ser może być używany twardy, suluguni, Adyghe. Wziąłem półtwardy prasowany ser mozzarella. Jest gęsty, lepki i doskonale się topi po upieczeniu. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 7:
Ułóż warzywa w kształcie (prostokątnym lub okrągłym) na żebrze, naprzemiennie. Najpierw krąg ziemniaków, następnie cukinia, pomidor itp. warzywa ułożone w formie posolić, pieprzyć czarnym pieprzem, posypać suchymi przyprawami odpowiednimi do potraw warzywnych. Wybrałem zioła prowansalskie. Rozłóż czosnek zmiażdżony lub przepuszczony przez prasę na wierzchu.
Krok 8:
Warzywa skropić oliwą z oliwek. Możesz użyć rafinowanego oleju słonecznikowego. Posyp równomiernie startym serem. Wyślij formę z zapiekanką warzywną do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki się ugotują. Jeśli wierzch zapiekanki się przypali,a ziemniaki jeszcze się nie ugotują, przykryj formę folią. Gotowe warzywa przed podaniem można posypać posiekanymi ziołami.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
taką zapiekankę można uzupełnić papryką, bakłażanem, cebulą pokrojoną w cienkie krążki.
na zapiekankę warzywną można ułożyć smażone pieczarki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g