ziemniaki z cukinią i pomidorami w piekarniku

szybkie, łatwe w przygotowaniu, niedrogie i przyjazne rodzinie! Ziemniaki z cukinią i pomidorami w piekarniku to obfite i zdrowe danie bez majonezu, warzywa nie są smażone. Przepis nadaje się do codziennego menu na lunch lub kolację. Może być podawany jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, drobiu i ryb.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 47 % 8 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z cukinią i pomidorami w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz bulwy ziemniaka średniej wielkości. Jeśli masz młodą cukinię, obieranie jej nie jest konieczne. Wybierz twarde pomidory, ponieważ miękkie, soczyste warzywa stracą swój kształt podczas pieczenia, co zepsuje wygląd potrawy. Proporcje warzyw można zmieniać według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą z brudu za pomocą szczotki. Oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój ziemniaki w plastry o grubości około 3 mm, dzięki czemu piecze się szybciej w tym samym czasie co cukinia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cukinię lub cukinię, osusz ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby cienko odetnij skórę ostrym nożem. Jeśli cukinia jest mała, pokrój je w plastry o grubości 3-5 mm. Dojrzałe, Duże cukinia obierz ze skóry, pokrój na pół, usuń duże nasiona. Pokrój w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory również umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w koła o grubości 5 mm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj nożem. W razie potrzeby można go przepuścić przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ser może być używany twardy, suluguni, Adyghe. Wziąłem półtwardy prasowany ser mozzarella. Jest gęsty, lepki i doskonale się topi po upieczeniu. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż warzywa w kształcie (prostokątnym lub okrągłym) na żebrze, naprzemiennie. Najpierw krąg ziemniaków, następnie cukinia, pomidor itp. warzywa ułożone w formie posolić, pieprzyć czarnym pieprzem, posypać suchymi przyprawami odpowiednimi do potraw warzywnych. Wybrałem zioła prowansalskie. Rozłóż czosnek zmiażdżony lub przepuszczony przez prasę na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Warzywa skropić oliwą z oliwek. Możesz użyć rafinowanego oleju słonecznikowego. Posyp równomiernie startym serem. Wyślij formę z zapiekanką warzywną do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki się ugotują. Jeśli wierzch zapiekanki się przypali,a ziemniaki jeszcze się nie ugotują, przykryj formę folią. Gotowe warzywa przed podaniem można posypać posiekanymi ziołami.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

taką zapiekankę można uzupełnić papryką, bakłażanem, cebulą pokrojoną w cienkie krążki.

na zapiekankę warzywną można ułożyć smażone pieczarki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy