schab jagnięcy w piekarniku

nieporównywalnie smaczne, rozpływa się w ustach, z pięknym wystrojem! Schab jagnięcy w piekarniku jest przygotowywany po prostu z minimum produktów. Potrzebujesz tylko samego mięsa, przypraw i folii. Jagnięcina jest bardzo aromatyczna i delikatna! Nadaje się do serwowania na świątecznym stole.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 0 % 0 g
217 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec schab jagnięcy w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Schab jagnięcy można ugotować w całości, w jednym kawałku lub pokroić na kawałki. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw jagnięcych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekane mięso dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, ponieważ ma wiele bardzo małych odłamków z pestek. Następnie osusz mięso ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej oliwę z oliwek do osobnej, przestronnej miski. Dodaj przyprawy jagnięce, suszony rozmaryn i sól. Obierz czosnek i posiekaj go za pomocą wyciskarki do czosnku natychmiast w misce. Wymieszaj wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie posmaruj każdy kawałek jagnięciny powstałym sosem ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż jagnięcinę na arkuszu folii. Skropić resztkami marynaty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owinąć mięso folią i włożyć do metalowego naczynia do pieczenia. Dlaczego Metal? Sama forma nie ma kontaktu z żywnością. Jeśli forma jest szklana lub ceramiczna, może pęknąć z pustego ogrzewania. Metal nie jest zagrożony. Umieść patelnię z jagnięciną w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń górną warstwę folii z pieczonego mięsa i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut. Nigdy więcej, w przeciwnym razie zacznie wysychać. Przesuszone mięso będzie twarde.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotowy schab jagnięcy na gorąco. Świeże warzywa będą doskonałym dodatkiem jako dodatek. Smacznego!

do pieczenia wybierz młode mięso jagnięce. Jak się tego dowiedzieć? Tłuszcz z takiego mięsa będzie biały. Nie powinno być żadnych żółtych odcieni. Powąchaj - nie powinno być żadnych nieprzyjemnych zapachów. Im lżejsze mięso, tym młodszy był Baranek. Stara jagnięcina ma ciemnoczerwony odcień i żółty tłuszcz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy