skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec schab jagnięcy w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Schab jagnięcy można ugotować w całości, w jednym kawałku lub pokroić na kawałki. Jako przyprawę używam gotowego zestawu przypraw jagnięcych.
Krok 2:
Posiekane mięso dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, ponieważ ma wiele bardzo małych odłamków z pestek. Następnie osusz mięso ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci.
Krok 3:
Wlej oliwę z oliwek do osobnej, przestronnej miski. Dodaj przyprawy jagnięce, suszony rozmaryn i sól. Obierz czosnek i posiekaj go za pomocą wyciskarki do czosnku natychmiast w misce. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4:
Dokładnie posmaruj każdy kawałek jagnięciny powstałym sosem ze wszystkich stron.
Krok 5:
Połóż jagnięcinę na arkuszu folii. Skropić resztkami marynaty.
Krok 6:
Owinąć mięso folią i włożyć do metalowego naczynia do pieczenia. Dlaczego Metal? Sama forma nie ma kontaktu z żywnością. Jeśli forma jest szklana lub ceramiczna, może pęknąć z pustego ogrzewania. Metal nie jest zagrożony. Umieść patelnię z jagnięciną w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 1 godzinę.
Krok 7:
Usuń górną warstwę folii z pieczonego mięsa i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut. Nigdy więcej, w przeciwnym razie zacznie wysychać. Przesuszone mięso będzie twarde.
Krok 8:
Podawaj gotowy schab jagnięcy na gorąco. Świeże warzywa będą doskonałym dodatkiem jako dodatek. Smacznego!
do pieczenia wybierz młode mięso jagnięce. Jak się tego dowiedzieć? Tłuszcz z takiego mięsa będzie biały. Nie powinno być żadnych żółtych odcieni. Powąchaj - nie powinno być żadnych nieprzyjemnych zapachów. Im lżejsze mięso, tym młodszy był Baranek. Stara jagnięcina ma ciemnoczerwony odcień i żółty tłuszcz.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g