skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kulki mięsne w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Do tego dania odpowiednie jest mięso mielone z dowolnego mięsa-wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, indyka, cielęciny. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest dobrej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Umieść wymaganą ilość mielonego mięsa w przestronnej misce.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę do miski do mielonego mięsa. Cebulę można posiekać na inne sposoby-zetrzeć na tarce, przepuścić przez maszynkę do mięsa, przebić w siekaczu.
Krok 3:
Dodaj jajko do miski. Do smaku posyp mięso mielone solą i przyprawami. Możesz użyć dowolnych przypraw jako przypraw. Dobrze wymieszaj całą masę.
Krok 4:
Po wymieszaniu wydaje się, że mięso mielone jest płynne, aby uformować z niego kulki. Możesz sobie z tym poradzić, jeśli dodasz trochę semoliny do mielonego mięsa. Wchłonie nadmiar wilgoci. Zamiast kaszy manny odpowiednia jest również bułka tarta. Dobrze zagnieść mięso mielone. Pozwól mu stać przez chwilę, aby semolina puchła.
Krok 5:
Przygotuj sos, w którym będą pieczone kulki. Jak zrobić sos? Połącz śmietanę z wodą. Mieszaj, aby śmietana równomiernie rozprowadziła się w wodzie.
Krok 6:
W przygotowanym naczyniu do pieczenia wlej trochę sosu śmietanowego. Następnie zwiń kulki mięsne z mięsa mielonego i włóż je do formy. Aby farsz nie przykleił się do rąk, przed każdą kulką zwilż ręce zimną wodą.
Krok 7:
Polej wszystkie kulki mięsne sosem śmietanowym. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 minut. Upewnij się, że sos jest wystarczający. Jeśli wszystko się zagotuje, dodaj trochę gorącej wody. Kulki powinny stać się rumiane, z apetyczną złotą skórką.
Krok 8:
Połóż gotowe kulki mięsne na talerzach i podawaj na gorąco. Jako dodatek możesz ugotować gotowany ryż lub tłuczone ziemniaki. Ale jako samodzielne danie będą bardzo smaczne! Smacznego!
mięso mielone można uzupełnić grzybami lub serem.
można je upiec w różnych sosach-kwaśnej śmietanie, pomidorze, musztardzie. Za każdym razem otrzymasz nowe danie o niepowtarzalnym aromacie.
możesz także zwijać kulki mięsne na przyszłość i zamrażać je. Podczas gotowania wystarczy umieścić kulki w naczyniu do pieczenia lub na patelni.
sałatka ze świeżych warzyw będzie doskonałym dodatkiem do takiego dania.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g