chleb żytni na domowym zakwasie w piekarniku

domowy chleb żytni na naturalnym zakwasie. Chleb jest integralną częścią naszego życia. Podwójnie przyjemniej jest mieć domowy chleb na naturalnym zakwasie na stole. Gotuje się dłużej niż chleb drożdżowy. Ale nie marnuj czasu i traktuj siebie i swoich bliskich prawdziwym żywym chlebem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 83 % 34 g
179 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 11 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta na chleb żytni na domowym zakwasie. Wcześniej wyjmij zakwas z lodówki, aby nieco się rozgrzał w temperaturze pokojowej. Przesiej mąkę przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz aktywować zakwas. Umieść Starter w wygodnym przezroczystym pojemniku, dodaj 50 ml wody o temperaturze pokojowej. Mieszaj, aż będzie gładka. Zwykle używam półlitrowego słoika, wyraźnie widać w nim objętość rosnącego zakwasu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 50 gramów przesianej mąki żytniej, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Powinieneś uzyskać dość grubą, lepką masę. Przykryj pojemnik zakwasem ręcznikiem lub lekką pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3,5-4 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zakwas powinien zwiększyć swoją objętość około 3 razy. Jeśli w domu jest bardzo ciepło, proces podnoszenia może nastąpić szybciej. Jeśli & quot; Czapka & quot; zaczęła spadać, oznacza to, że zakwas jest dojrzały i możesz umieścić ciasto. Ale jeśli objętość jest wystarczająca,nie można czekać na upadek czapki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do wyrabiania ciasta chlebowego weź szeroki pojemnik. Lepiej jest, jeśli jest również przezroczysty, aby obserwować objętość. Odmierz 100 gramów powstałego zakwasu do pojemnika, dodaj 100 ml wody, mieszaj, aż znikną grudki. Tutaj wygodnie jest użyć trzepaczki. Dodaj 50 gr. przesianej mąki żytniej, wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Przykryj pojemnik i pozostaw ciasto do podniesienia na 3-3, 5 godziny. Nakarm pozostały zakwas i włóż do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno zwiększyć objętość 2-2, 5 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby zrobić ciasto chlebowe, połącz 2 rodzaje mąki i przesiej, aby chleb dobrze wyrósł. Słód można zastąpić kwasem chlebowym. Zamiast miodu możesz dodać cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaparz słód z wyprzedzeniem w 50 ml wrzącej wody, ostudź. Rozpuść miód w pozostałej (120 ml) ciepłej wodzie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól do odpowiedniego ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wodę miodową, dodaj schłodzony parzony słód (lub kwas chlebowy), wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj otręby, zwiększy to użyteczność chleba. Dodaj pokruszoną lub zmieloną kolendrę, aby chleb był pachnący, wymieszaj. Dodanie otrębów i kolendry jest opcjonalne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj około połowy przesianej mieszanki mąki, wymieszaj. Robię to ponownie przez sito, aby mąka była bardziej przewiewna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj olej roślinny do powstałej masy, lekko wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj resztę mąki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zagnieść ciasto. Okazuje się gęsty, ale nie stromy, bardzo lepki, powoli opadający z łyżki. Zagniataj ciasto przez co najmniej 5 minut, aż będzie całkowicie gładkie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W razie potrzeby posmaruj naczynie do pieczenia chleba olejem roślinnym. Formy silikonowej nie można smarować. Włóż ciasto do formy. Ciasto wygładź, wygładź rękami zanurzonymi w wodzie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2,5-3 godziny. Jeśli bąbelki przebiją się na powierzchni, ciasto pasuje i możesz upiec chleb.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Spryskaj powierzchnię ciasta wodą, posyp kolendrą.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku 200-210C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190C, piecz chleb przez około 45 minut. W połowie gotowania przykryj formę chlebem folią, aby chleb się nie zarumienił. Gotowość chleba można określić, dotykając go drewnianym patyczkiem. Jeśli dźwięk jest głuchy, chleb jest gotowy. Wyjmij chleb z piekarnika, natychmiast skrop wodą. Pozwól chlebowi nieco ostygnąć w formie, a następnie zawiń w ręcznik.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Świeżo upieczony chleb nie jest zalecany do natychmiastowego jedzenia. Lepiej zostawić go "dojrzałego" na około jeden dzień. W tym czasie miękisz zagęści się, chleb będzie łatwiejszy do cięcia. Smacznego!

po przygotowaniu ciasta zakwas pozostaje, należy go karmić, dodając wodę i mąkę w stosunku 1:1:1. Wszystko dobrze wymieszaj, pozwól mu trochę wzrosnąć i włóż do lodówki do przechowywania. Jeśli nie pieczesz chleba, zakwas należy karmić co 4-5 dni, aby nie stracił siły.

tym razem dodałem kolendrę do ciasta. Chleb okazał się aromatyczny, smakujący jak Borodinsky.

jak zrobić zakwas żytni, możesz zobaczyć tutaj .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Otręby żytnie - 221   kcal/100g

Podobne przepisy