skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gorące kanapki z pomidorami, kiełbasą i serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolny chleb — pełnoziarnisty, tostowy i szary. Nie eksperymentowałbym z żytem, jest na to wiele innych przepisów. Każda kiełbasa też pójdzie - szynka, gotowana, wędzona, nawet kiełbaski będą działać. Zamiast keczupu możesz użyć majonezu lub nie pikantnej musztardy.
Krok 2:
Przed rozpoczęciem gotowania natychmiast włącz piekarnik na ciepło — podczas krojenia potraw i robienia kanapki rozgrzeje się. Ustaw temperaturę na 180°C. umyj pomidora, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Wziąłem średniej wielkości pomidora, jego plasterki wyszły na szerokość kawałka bochenka. Jeśli masz dużego pomidora, pokrój każdy plasterek na połówki. Możesz użyć pomidorów cherry, należy je pokroić w kostkę.
Krok 3:
Zetrzyj ser na drobnej tarce, aby był dokładniejszy i szybciej się stopił. Przy wyborze sera do gorących kanapek głównym kryterium jest to, jak dobrze się topi. Staraj się również przyjmować naturalny produkt, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 4:
Weź plastry bochenka, posmaruj każdy odrobiną keczupu (majonez, musztarda). Zrób bardzo małą warstwę, aby nie namoczyć miękiszu chleba.
Krok 5:
Połóż plastry kiełbasy na chlebie. Wziąłem gotowe cięcie, możesz sam pokroić kiełbasę. Jeśli plastry są bardzo cienkie, możesz umieścić kilka na raz, będzie smaczniej. Lepiej zetrzeć kiełbaski na grubej tarce, aby nie spadły z kawałka.
Krok 6:
Ułóż plastry pomidora na wierzchu. Dostałem w ilości dwóch plasterków na jedną kanapkę.
Krok 7:
Posyp każdą kanapkę startym serem.
Krok 8:
Weź blachę do pieczenia, przykryj ją papierem do pieczenia. Możesz gotować kanapki bez niego, ale blacha do pieczenia nie zabrudzi się papierem. Wziąłem matę silikonową. Połóż na nim kanapki.
Krok 9:
Piecz kanapki przez 10 minut, aż ser się stopi. Wyjmij gotowe kanapki z piekarnika, ostudź trochę i podawaj. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g