grzanki w piekarniku z białego chleba z czosnkiem

pachnące, pikantne, chrupiące, pyszne! Grzanki w piekarniku z białego chleba z czosnkiem to przepis na świetną przekąskę wykonaną w całości z naturalnych składników, bez użycia aromatów. Takie krakersy nadają się również jako dodatek do sałatek lub zup.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 29 % 19 g
węglowodany 62 % 40 g
368 kcal
IG: 3 / 98 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzanki z białego chleba z czosnkiem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź dowolny biały chleb — zwykły pszenica, Bochenek, bagietka, tosty, jak mój. Zacząłem od ilości, która całkowicie zmieści się na blasze do pieczenia. Możesz go zwiększyć w zależności od potrzeb.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb na dowolne kawałki. Pokroiłam w małe kostki. Bardzo wygodnie jest wziąć już pokrojony kwadratowy chleb. Wystarczy najpierw pokroić w długie paski, a następnie pokroić w kostkę. Możesz także zrobić krakersy w postaci bloków i po prostu o dowolnym kształcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż pokrojony chleb na odpowiedniej wielkości blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. suszyć krakersy na złoty kolor. Czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości kawałków. Moje wyschły przez około 15 minut. przez cały ten czas miej na nie oko — krakersy mogą szybko się spalić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia grzanek przygotuj sos. Wlej olej do miski. Obierz czosnek i wyciśnij do oleju za pomocą prasy. Ilość oleju i czosnku można zmieniać według własnych upodobań. Wymieszaj olej z czosnkiem. Użyłem oliwy z oliwek, ale ogólnie zrobi to każda roślina.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowe krakersy z piekarnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wsyp krakersy do głębokiej miski, w której wygodnie będzie je wymieszać. Wlej sos z oleju do gorących krakersów i szybko wymieszaj — w ten sposób lepiej się wchłonie. Dodaj sól do smaku. Ponownie wymieszaj. Krakersy są gotowe. Możesz podać je do stołu. Smacznego!

bardzo udany przepis! Takie krakersy są idealne do sałatki Cezar,a także do każdej zupy puree. 

oprócz soli możesz dodać do krakersów dowolne ulubione przyprawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy