skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opara. Aby przygotować ciasto na chleb, potrzebujemy: mąki pszennej, cukru, drożdży i Ciepłej Wody.
Krok 2:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier. Odczekaj 10 minut. Na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka. Oznacza to, że drożdże są aktywne i nadają się do pieczenia chleba.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę do drożdży i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Ciasto powinno zwiększyć objętość.
Krok 5:
Na powierzchni pojawią się bąbelki. Ciasto można zostawić na dłużej. Zostawiłam na 10 godzin. Wieczorem zagniatałem ciasto, a rano upiekłem. Jednak po takim czasie ciasto trochę spada, ale bąbelki pozostają. I zaczyna się w nim fermentacja, to znaczy ciasto przekształca się w początkowy Starter. Prawda jest wciąż bardzo niedojrzała. Ale już ma lekki kwaśny smak. Znajduje to odzwierciedlenie w smaku gotowego chleba.
Krok 6:
Ciasto. Do wyrabiania ciasta potrzebujemy mąki pszennej i cukru. Możesz wziąć trochę mniej cukru, jeśli chcesz uzyskać bardziej neutralny smak miękiszu.
Krok 7:
Dodaj mąkę i cukier do ciasta. Zagnieść jednorodne miękkie i elastyczne ciasto. Ugniataj rękami przez około 10 minut. Ważne: dodaj mąkę stopniowo. Ponieważ procesy w opar są różne dla każdego. A mąka będzie potrzebowała więcej lub mniej-ile zajmie ciasto. Na przykład po 10 godzinach ciasto lekko opaliło się, a mąka potrzebowała 70 g mniej. Dlatego uważaj na konsystencję. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni, ale nie powinno też być zbyt ciasne i ciasne
Krok 8:
Włóż ciasto do wysmarowanej olejem miski. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę.
Krok 9:
Ułóż ciasto na posypanym mąką stole, ugniataj i uformuj okrągły bochenek. Wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na bochenku i przenieś ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Krok 10:
Piec około 40 minut w 200 stopniach. Wstępnie umieść pojemnik z wodą pod blachą do pieczenia. Wtedy chleb okaże się bujny i nie przesuszony w środku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g