domowy chleb klasyczny na cieście w piekarniku

pachnący chleb z chrupiącą skórką i słodkawym miękiszem. Pachnący chleb na cieście. Przygotowuje się wystarczająco szybko-ciasto osiąga pożądaną konsystencję w ciągu godziny. Kolejne 2 godziny na ugniatanie,wyrabianie i pieczenie, a po 3-4 godzinach na stole aromatyczny chleb pszenny własnego gotowania na parze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 84 % 48 g
230 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opara. Aby przygotować ciasto na chleb, potrzebujemy: mąki pszennej, cukru, drożdży i Ciepłej Wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier. Odczekaj 10 minut. Na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka. Oznacza to, że drożdże są aktywne i nadają się do pieczenia chleba.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę do drożdży i mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Ciasto powinno zwiększyć objętość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na powierzchni pojawią się bąbelki. Ciasto można zostawić na dłużej. Zostawiłam na 10 godzin. Wieczorem zagniatałem ciasto, a rano upiekłem. Jednak po takim czasie ciasto trochę spada, ale bąbelki pozostają. I zaczyna się w nim fermentacja, to znaczy ciasto przekształca się w początkowy Starter. Prawda jest wciąż bardzo niedojrzała. Ale już ma lekki kwaśny smak. Znajduje to odzwierciedlenie w smaku gotowego chleba.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto. Do wyrabiania ciasta potrzebujemy mąki pszennej i cukru. Możesz wziąć trochę mniej cukru, jeśli chcesz uzyskać bardziej neutralny smak miękiszu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę i cukier do ciasta. Zagnieść jednorodne miękkie i elastyczne ciasto. Ugniataj rękami przez około 10 minut. Ważne: dodaj mąkę stopniowo. Ponieważ procesy w opar są różne dla każdego. A mąka będzie potrzebowała więcej lub mniej-ile zajmie ciasto. Na przykład po 10 godzinach ciasto lekko opaliło się, a mąka potrzebowała 70 g mniej. Dlatego uważaj na konsystencję. Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni, ale nie powinno też być zbyt ciasne i ciasne

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do wysmarowanej olejem miski. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ciasto na posypanym mąką stole, ugniataj i uformuj okrągły bochenek. Wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na bochenku i przenieś ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec około 40 minut w 200 stopniach. Wstępnie umieść pojemnik z wodą pod blachą do pieczenia. Wtedy chleb okaże się bujny i nie przesuszony w środku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy