pomidory pod serem w piekarniku

Szybki, prosty, pyszny i bardzo świąteczny! Gorąco z pomidora pod serem w piekarniku, tej prostej, nieskomplikowanej gorącej przekąski, po prostu nie można się oderwać. Pomidory pieczone pod grillem same w sobie są pyszne, a w połączeniu z włoskim serem, czosnkiem i przyprawami to po prostu szykowna uczta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 21 % 4 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pomidory pod serem w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest wziąć włoski ser, który zachowuje swój kształt i nie rozprzestrzenia się w różnych kierunkach pod wpływem wysokich temperatur. Idealny jest parmezan, mozzarella bez smaku do pizzy lub inny ser półsuchy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube, ale też niezbyt cienkie plasterki. Pomidory są dojrzałe, ale mocne. Miękkie owoce nie zachowują dobrze swojego kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzenią się w bezkształtną masę i zepsują wygląd naczynia, a my potrzebujemy, aby koła pozostały nienaruszone i zachowały swój pierwotny kształt tak bardzo, jak to możliwe. Różowe pomidory są idealne - są słodkie i pachnące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Parmezan lub inny twardy półsuchy ser zetrzyj na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż pomidory w jednej warstwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj pomidory oliwą z oliwek, posyp posiekanym czosnkiem, solą morską i pieprzem. Ponieważ w tym daniu mamy klasyczne włoskie połączenie pomidorów - parmezanu-bazylii, szczypta włoskich ziół będzie tutaj bardzo przydatna. Umieść blachę do pieczenia z pomidorami w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz na grillu przez około 10 minut. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyjmij pomidory z piekarnika, posyp startym serem i wróć do piekarnika na kolejne 3-5 minut, aby stopić ser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe pomidory posyp listkami bazylii i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy