skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pomidory pod serem w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest wziąć włoski ser, który zachowuje swój kształt i nie rozprzestrzenia się w różnych kierunkach pod wpływem wysokich temperatur. Idealny jest parmezan, mozzarella bez smaku do pizzy lub inny ser półsuchy.
Krok 2:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube, ale też niezbyt cienkie plasterki. Pomidory są dojrzałe, ale mocne. Miękkie owoce nie zachowują dobrze swojego kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzenią się w bezkształtną masę i zepsują wygląd naczynia, a my potrzebujemy, aby koła pozostały nienaruszone i zachowały swój pierwotny kształt tak bardzo, jak to możliwe. Różowe pomidory są idealne - są słodkie i pachnące.
Krok 3:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Parmezan lub inny twardy półsuchy ser zetrzyj na średniej tarce.
Krok 5:
Wyłóż blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż pomidory w jednej warstwie.
Krok 6:
Posmaruj pomidory oliwą z oliwek, posyp posiekanym czosnkiem, solą morską i pieprzem. Ponieważ w tym daniu mamy klasyczne włoskie połączenie pomidorów - parmezanu-bazylii, szczypta włoskich ziół będzie tutaj bardzo przydatna. Umieść blachę do pieczenia z pomidorami w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz na grillu przez około 10 minut. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.
Krok 7:
Następnie wyjmij pomidory z piekarnika, posyp startym serem i wróć do piekarnika na kolejne 3-5 minut, aby stopić ser.
Krok 8:
Gotowe pomidory posyp listkami bazylii i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g