ciasto drożdżowe z twarogiem w piekarniku

piękne, bujne, przepyszne ciasto dla całej rodziny! Ciasto drożdżowe z twarogiem w piekarniku to sernik, ale nie zwykły, ale pięknie udekorowany. Dodając semolinę, nadzienie staje się soczyste, podobne do zapiekanki. Takie ciasto można podać na świątecznym stole.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 66 % 37 g
266 kcal
IG: 3 / 5 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe z twarogiem w piekarniku? Najpierw przygotuj ciasto. W dużej misce wlej ciepłe mleko, jego temperatura powinna wynosić około 38 stopni, nie więcej, w przeciwnym razie drożdże umrą. Dodaj drożdże do mleka, dodaj łyżkę cukru i 4 łyżki.l mąka. Dobrze wymieszaj ciasto, przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na pół godziny. Tak powinna się podnieść. Kiedy ciasto zacznie opadać, jest gotowe do pracy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy to się stanie, dodaj stopione masło, sól i pozostały cukier do ciasta. Wymieszaj masę trzepaczką. O tym, jak możesz stopić masło na różne sposoby, przeczytaj na końcu przepisu. Wybierz olej do ciasta wysokiej jakości, naturalny, bez tłuszczów roślinnych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Partiami dodaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien stać się gładki, jednolity i nie lepki. Zbierz ciasto w kulkę, włóż do miski, przykryj ręcznikiem. Wyjmij ciasto w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Wybierz dla niej naturalny twaróg, im wyższa zawartość tłuszczu, tym smaczniejsze będzie ciasto. Jeśli twój twaróg jest ziarnisty, przebij go blenderem lub przetrzyj przez sito, aby nadzienie było delikatniejsze. Wbij jajka do twarogu, pamiętaj, aby dobrze je wcześniej umyć. Dodaj cukier i semolinę. Mieszaj, aż będzie gładka i pozostaw do całkowitego wyrośnięcia ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno w tym czasie podwoić się. Połóż go na stole posypanym mąką. Rozwałkuj wałkiem do ciasta na warstwę o grubości 1 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wziąłem dzieloną formę o średnicy 26 cm. Wytnij okrąg z ciasta nieco większy niż 26 cm i włóż go do formy, uformuj boki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie twarogowe na cieście. Spłaszcz go łyżką. Z pozostałego ciasta pokrój paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż paski na górze w formie siatki, opuść boki na górze i ściśnij krawędzie. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. posmaruj wierzch ciasta lekko ubitym żółtkiem, a następnie dobrze się zarumieni podczas pieczenia. Umieść ciasto do pieczenia przez 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od cech piekarnika, skup się na wyglądzie ciasta. Wyjmij go i pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie ostrożnie otwórz formę i wyjmij ciasto na półmisek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj ciasto na ciepło lub na zimno, jest pyszne w każdej formie. Do ciasta podawaj herbatę lub mleko. Smacznego!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal / 100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy