skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z brokułów? Przygotuj produkty według listy. Posortuj różyczki brokułów i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój nożem w małe kostki.
Krok 2:
Obierz cebulę i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Tutaj Blender jest nawet lepszy niż nóż.
Krok 3:
Umyj jajko. W naczyniu do kapusty i cebuli dodaj semolinę, ubij surowe jajko. Sól do smaku.
Krok 4:
Następnie dodaj mąkę pszenną do miski. Dokładnie wymieszaj powstałą mieszaninę.
Krok 5:
Uformuj małe placki. Przykryj blachę do pieczenia naoliwionym pergaminem i ułóż kotlety. Piec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni do miękkości, około 20 do 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
z podanej liczby składników dostałem dziesięć schludnych małych kotletów.
różyczki brokułów należy dokładnie sprawdzić pod kątem pajęczyn, mszyc i larw. Te niespodzianki często czają się w głębi kwiatostanu.
brokuły lepiej posiekać nożem, aby odgadnąć strukturę kapusty w kotletach. Ale cebula - im mniejsza, tym lepiej. W ten sposób szybciej się ugotuje.
mąka z jajkiem nadaje masie kapusty dobrą lepkość i można ją bez problemu wyrzeźbić.
pergamin z powodzeniem zastąpi silikonową matę do pieczenia. Takiej maty nie można w ogóle smarować olejem słonecznikowym. I tak nic do niego nie spali. Tak, a zawartość kalorii w naczyniu znacznie spadnie.
podczas pieczenia kotlety można obrócić szpatułką na drugą stronę, aby były rumiane po obu stronach.
jeśli twoje dzieci mogą już jeść ser, to pięć minut przed gotowaniem posyp kotlety drobno startym serem. Tak, a wielu dorosłych, którzy niezasłużenie nie lubią brokułów, takie kotlety będą łatwiejsze do przyjęcia i zakochania.
kotlety można również podawać jako samodzielne danie. Na przykład będą dobrze komponować się z delikatnym, kremowym sosem na bazie sera.
smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g