pieczone jabłka z twarogiem w piekarniku

pachnące, zdrowe, apetyczne, dla całej rodziny! Jabłka pieczone z twarogiem w piekarniku to pyszny niskokaloryczny deser. To danie będzie doskonałą alternatywą dla zwykłych słodyczy. Nadzienie twarogowe można uzupełnić dowolnymi suszonymi owocami, przyprawami lub świeżymi jagodami.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 64 % 14 g
116 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec jabłka z twarogiem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jabłka lepiej nadają się do odmian słodko-kwaśnych, Antonovka będzie szczególnie aromatyczna. Twarożek i śmietana wybieraj naturalne, o dowolnej zawartości tłuszczu, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Weź również miód wysokiej jakości i naturalny, lepiej, jeśli jest płynny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przebij twaróg w blenderze, aby nadzienie było delikatniejsze i bardziej jednorodne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz twaróg, płynny miód, żółtko jaja, mielony cynamon i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli twaróg jest suchy, ilość kwaśnej śmietany można zwiększyć do 3 łyżek. l.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jabłka, osusz. Odetnij wierzch jabłka w postaci pokrywki, ostrym małym nożem ostrożnie wyjmij miąższ wewnątrz owocu. Tutaj musisz postępować ostrożnie, aby nie uszkodzić ścian jabłek, w przeciwnym razie sok i nadzienie mogą wyciekać podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij przygotowane jabłka nadzieniem twarogowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj jabłka pokrojonymi & quot; pokrywkami & quot;, złóż w naczyniu do pieczenia. Wlej trochę gorącej wody na dno formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz nadziewane jabłka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż będą miękkie. Czas pieczenia zależy od gęstości i wielkości jabłek. Większe jabłka będą gotować trochę dłużej. Miękkie i kruche odmiany pieczą się szybciej. Pieczone jabłka podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podczas serwowania możesz polać deser miodem. Smacznego!

możesz również nadziewać połówki jabłek. Aby to zrobić, po prostu pokrój owoc na pół, ostrożnie wyjmij środek, wypełnij nadzieniem, a także upiecz.

miód można zastąpić cukrem. Jeśli ktoś nie lubi przypraw, możesz dodać wanilinę lub cukier waniliowy do smaku.
jeśli suszone owoce są dodawane do nadzienia twarogowego, należy je najpierw namoczyć w wodzie, aby były bardziej miękkie. Nadzienie można również urozmaicić, dodając do twarogu mak lub posiekane orzechy.

Wiele osób uwielbia pieczone jabłka w ciepłej formie. Podoba mi się każda opcja.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy