skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec jabłka z twarogiem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jabłka lepiej nadają się do odmian słodko-kwaśnych, Antonovka będzie szczególnie aromatyczna. Twarożek i śmietana wybieraj naturalne, o dowolnej zawartości tłuszczu, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Weź również miód wysokiej jakości i naturalny, lepiej, jeśli jest płynny.
Krok 2:
Przebij twaróg w blenderze, aby nadzienie było delikatniejsze i bardziej jednorodne.
Krok 3:
Połącz twaróg, płynny miód, żółtko jaja, mielony cynamon i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli twaróg jest suchy, ilość kwaśnej śmietany można zwiększyć do 3 łyżek. l.
Krok 4:
Umyj jabłka, osusz. Odetnij wierzch jabłka w postaci pokrywki, ostrym małym nożem ostrożnie wyjmij miąższ wewnątrz owocu. Tutaj musisz postępować ostrożnie, aby nie uszkodzić ścian jabłek, w przeciwnym razie sok i nadzienie mogą wyciekać podczas pieczenia.
Krok 5:
Napełnij przygotowane jabłka nadzieniem twarogowym.
Krok 6:
Przykryj jabłka pokrojonymi & quot; pokrywkami & quot;, złóż w naczyniu do pieczenia. Wlej trochę gorącej wody na dno formy.
Krok 7:
Piecz nadziewane jabłka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż będą miękkie. Czas pieczenia zależy od gęstości i wielkości jabłek. Większe jabłka będą gotować trochę dłużej. Miękkie i kruche odmiany pieczą się szybciej. Pieczone jabłka podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podczas serwowania możesz polać deser miodem. Smacznego!
możesz również nadziewać połówki jabłek. Aby to zrobić, po prostu pokrój owoc na pół, ostrożnie wyjmij środek, wypełnij nadzieniem, a także upiecz.
miód można zastąpić cukrem. Jeśli ktoś nie lubi przypraw, możesz dodać wanilinę lub cukier waniliowy do smaku.
jeśli suszone owoce są dodawane do nadzienia twarogowego, należy je najpierw namoczyć w wodzie, aby były bardziej miękkie. Nadzienie można również urozmaicić, dodając do twarogu mak lub posiekane orzechy.
Wiele osób uwielbia pieczone jabłka w ciepłej formie. Podoba mi się każda opcja.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g