Miękkie placki w piekarniku

Miękkie i aromatyczne paszteciki z rumianą skórką. Ciasta według tego przepisu są nie tylko piękne, ale także smaczne. Jeśli lubisz pikantne ciasta, przygotuj je z solonym twarogiem, ziemniakami, grzybami, rybami, gotowanym mięsem itp.miłośnicy słodyczy pokochają te ciasta z dżemem, jabłkami, śliwkami, morelami, malinami itp. Jedz na gorąco, traktuj przyjaciół!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 60 % 34 g
292 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mleko podgrzewamy w rondlu lub żelaznej misce, dodajemy tam kawałek masła , aby się stopiło-gdy masło prawie się rozpuści, wyłączamy ogień.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko z masłem do głębokiej miski, dodaj sól, cukier i wbij jajko, które można wcześniej ubić trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z szybko działającymi drożdżami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy ugniatać łyżką lub mikserem z nasadkami & quot; do ciasta & quot;. Użyłem miksera. Kiedy ciasto zbierze się w bryłę, będziemy je mieszać rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smarujemy ręce olejem roślinnym i zagniatamy elastyczne ciasto-ugniatamy na stole przez 5-7 minut, a następnie ponownie przenosimy ciasto do miski nasmarowanej olejem roślinnym, tworząc z niego Kolobok. Przykryj miskę folią spożywczą i usuń ciasto na ciepło przez 1 godzinę, aby się zbliżyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto, które pasowało, dzielimy na kilka równych części-dostałem 7 kawałków na średniej wielkości placki. Zwijamy je w kulki, nie trzeba dodawać mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy każdą piłkę rękami w ciasto. W tym momencie możesz rozłożyć zaplanowane nadzienie. To ciasto nie jest słodkie, więc dobrze komponuje się ze słodkim lub pikantnym nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ściśnij krawędzie, tworząc Podłużny placek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem - nie ma potrzeby smarowania. Możesz ułożyć placki szwem w górę lub w dół - to zależy od Ciebie. Pozostaw do proofingu na 20 minut pod folią spożywczą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj placki mieszanką ubitego jajka i łyżki mleka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż do pożądanego stopnia zrumienienia.

prosty przepis na ciasta drożdżowe, które nie mogą pomóc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy