skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mleko podgrzewamy w rondlu lub żelaznej misce, dodajemy tam kawałek masła , aby się stopiło-gdy masło prawie się rozpuści, wyłączamy ogień.
Krok 2:
Wlej mleko z masłem do głębokiej miski, dodaj sól, cukier i wbij jajko, które można wcześniej ubić trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z szybko działającymi drożdżami.
Krok 4:
Zaczynamy ugniatać łyżką lub mikserem z nasadkami & quot; do ciasta & quot;. Użyłem miksera. Kiedy ciasto zbierze się w bryłę, będziemy je mieszać rękami.
Krok 5:
Smarujemy ręce olejem roślinnym i zagniatamy elastyczne ciasto-ugniatamy na stole przez 5-7 minut, a następnie ponownie przenosimy ciasto do miski nasmarowanej olejem roślinnym, tworząc z niego Kolobok. Przykryj miskę folią spożywczą i usuń ciasto na ciepło przez 1 godzinę, aby się zbliżyć.
Krok 6:
Ciasto, które pasowało, dzielimy na kilka równych części-dostałem 7 kawałków na średniej wielkości placki. Zwijamy je w kulki, nie trzeba dodawać mąki.
Krok 7:
Ugniatamy każdą piłkę rękami w ciasto. W tym momencie możesz rozłożyć zaplanowane nadzienie. To ciasto nie jest słodkie, więc dobrze komponuje się ze słodkim lub pikantnym nadzieniem.
Krok 8:
Ściśnij krawędzie, tworząc Podłużny placek.
Krok 9:
Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem - nie ma potrzeby smarowania. Możesz ułożyć placki szwem w górę lub w dół - to zależy od Ciebie. Pozostaw do proofingu na 20 minut pod folią spożywczą.
Krok 10:
Posmaruj placki mieszanką ubitego jajka i łyżki mleka.
Krok 11:
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż do pożądanego stopnia zrumienienia.
prosty przepis na ciasta drożdżowe, które nie mogą pomóc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g