młode ziemniaki w skórce w piekarniku

co może być smaczniejszego niż ziemniaki pieczone w piekarniku? Doskonałe młode ziemniaki, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Pomidor z aromatycznymi ziołami doda specjalnego akcentu gotowemu daniu. Taki ziemniak podbije Cię od pierwszego plasterka.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 73 % 11 g
67 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokładnie umyj młode ziemniaki gąbką lub szczotką, a następnie spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami. Aby ziemniaki były równomiernie pieczone w piekarniku, lepiej wybrać bulwy tego samego rozmiaru. Pokrój każdy ziemniak na 4 kliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos. Umyj pomidora, pokrój na dwie części. Zetrzyj każdą połowę na grubej tarce. Wyrzuć skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli, oliwę z oliwek, suszoną bazylię lub oregano, trochę mielonej papryki i suchy czosnek do pomidora. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy, dostosuj ich ilość do swojego gustu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz każdy kawałek ziemniaka w sosie pomidorowym. Lub dla wygody możesz włożyć ziemniaki do celofanowej torby, dodać sos pomidorowy, a następnie wymieszać wszystko w torbie, zmieniając z jednej ręki na drugą. Nie należy pozostawiać marynowanych ziemniaków, należy je natychmiast ugotować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj arkusz papierem do pieczenia lub dobrze posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki. Połóż plastry ziemniaków na beczce, przekrojem w dół,tak aby pachnąca skóra była na górze (jak na zdjęciu).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj arkusz folią i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180-200 stopni, tryb "góra-dół" około 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie usuń folię, zmień tryb piekarnika na "konwekcję" lub "grill", aby na ziemniakach powstały różowe boki. Piec przez około 20-25 minut (Czas gotowania może wzrosnąć lub odwrotnie, zależy to od możliwości piekarnika). Gotowość ziemniaków można sprawdzić za pomocą wykałaczki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe kliny posyp ziele angielskie i zioła według uznania.

młode ziemniaki zawierają wiele zdrowych witamin i pierwiastków śladowych. Większość z nich znajduje się w cienkiej skórce.

pieczone ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do kotletów lub mięsa.
jest piękny jako samodzielne danie i bardzo dobry na ciepło i na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy