skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dokładnie umyj młode ziemniaki gąbką lub szczotką, a następnie spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami. Aby ziemniaki były równomiernie pieczone w piekarniku, lepiej wybrać bulwy tego samego rozmiaru. Pokrój każdy ziemniak na 4 kliny.
Krok 2:
Przygotuj sos. Umyj pomidora, pokrój na dwie części. Zetrzyj każdą połowę na grubej tarce. Wyrzuć skórę.
Krok 3:
Dodaj szczyptę soli, oliwę z oliwek, suszoną bazylię lub oregano, trochę mielonej papryki i suchy czosnek do pomidora. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy, dostosuj ich ilość do swojego gustu.
Krok 4:
Zanurz każdy kawałek ziemniaka w sosie pomidorowym. Lub dla wygody możesz włożyć ziemniaki do celofanowej torby, dodać sos pomidorowy, a następnie wymieszać wszystko w torbie, zmieniając z jednej ręki na drugą. Nie należy pozostawiać marynowanych ziemniaków, należy je natychmiast ugotować.
Krok 5:
Przykryj arkusz papierem do pieczenia lub dobrze posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki. Połóż plastry ziemniaków na beczce, przekrojem w dół,tak aby pachnąca skóra była na górze (jak na zdjęciu).
Krok 6:
Przykryj arkusz folią i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180-200 stopni, tryb "góra-dół" około 20 minut.
Krok 7:
Następnie usuń folię, zmień tryb piekarnika na "konwekcję" lub "grill", aby na ziemniakach powstały różowe boki. Piec przez około 20-25 minut (Czas gotowania może wzrosnąć lub odwrotnie, zależy to od możliwości piekarnika). Gotowość ziemniaków można sprawdzić za pomocą wykałaczki.
Krok 8:
Gotowe kliny posyp ziele angielskie i zioła według uznania.
młode ziemniaki zawierają wiele zdrowych witamin i pierwiastków śladowych. Większość z nich znajduje się w cienkiej skórce.
pieczone ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do kotletów lub mięsa.
jest piękny jako samodzielne danie i bardzo dobry na ciepło i na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g