pieczone udka z kurczaka w piekarniku

pachnące, chrupiące podudzia z kurczaka szybko zejdą ze stołu. Pyszne! To danie nie jest oczywiście bardzo zdrowe, ale jednocześnie satysfakcjonujące i smaczne. Rumiane pieczone podudzia z kurczaka w piekarniku z lekką kwaskowatością cytryny i papryką to radość dla żołądka) oprócz podudzi można użyć innych części kurczaka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cytrynę na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z ćwiartki cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pozostałą połowę na plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj pietruszkę z papryką, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej kurczaka powstałą mieszanką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś nogi do naczynia do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż plasterki cytryny na kurczaku. Nogi sól, pieprz. Piecz kurczaka przez około 40 minut w 200°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy