pieczone udka z kurczaka w piekarniku z cytryną i papryką
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki.
Krok 2:

Pokrój cytrynę na pół.
Krok 3:

Wyciśnij sok z ćwiartki cytryny.
Krok 4:

Pokrój pozostałą połowę na plasterki.
Krok 5:

Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:

Wymieszaj pietruszkę z papryką, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Krok 7:

Polej kurczaka powstałą mieszanką.
Krok 8:

Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 9:

Przenieś nogi do naczynia do pieczenia.
Krok 10:

Ułóż plasterki cytryny na kurczaku. Nogi sól, pieprz. Piecz kurczaka przez około 40 minut w 200°C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g


