skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Możesz użyć dowolnego rodzaju ryżu, z wyjątkiem być może tych, które są potrzebne do risotto. Możesz zastąpić limonkę cytryną, ale będziesz musiał wziąć połowę.
Krok 2:
Udka z kurczaka dokładnie opłucz i osusz.
Krok 3:
Pokrój limonkę na pół i wyciśnij z niej sok. Możesz to zrobić rękami, ale lepiej użyj sokowirówki - w ten sposób będziesz mógł wydobyć więcej soku z limonki.
Krok 4:
W głębokiej misce połącz sos sojowy, olej roślinny, sok z limonki, przyprawy do kurczaka (lub udka) i zmielony czarny pieprz.
Krok 5:
Włóż udka z kurczaka do marynaty i dobrze wymieszaj, aby wszystkie podudzia były pokryte sosem. Umieść nogi do marynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Od czasu do czasu mieszaj nogi, aby były równomiernie nasączone marynatą.
Krok 6:
Ryż posortuj i dokładnie spłucz, aż woda będzie czysta. Następnie ryż można wcześniej ugotować do połowy ugotowanego (jest to połowa czasu wskazanego na opakowaniu) w dużej ilości wrzącej wody. Ale wolę zostawić go na surowo - będzie gotowy w tym samym czasie co kurczak i będzie równie kruchy.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Włóż ryż do środka i spłaszcz. Wlej wodę do formy, aby całkowicie przykryła ryż. Wybierz większe i wystarczająco głębokie naczynie do pieczenia, ponieważ ryż bardzo pęcznieje i może się z niego wypaść.
Krok 8:
W razie potrzeby możesz pokroić połowę drugiej limonki w kliny. To doda potrawie cytrusowego smaku.
Krok 9:
Połóż udka z kurczaka na ryżu. Na wierzch z resztkami marynaty.
Krok 10:
Ułóż kliny limonki między udkami kurczaka (jeśli zdecydujesz się je dodać).
Krok 11:
Przykryj formę folią i włóż kurczaka z ryżem do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. W tym czasie ryż wchłonie całą wodę, puchnie i nasiąka sokiem z kurczaka.
Krok 12:
Następnie zdejmij folię. Sprawdź, czy ryż nie spalił się od dołu. Jeśli na dnie nie ma wilgoci, wlej kolejne 50 ml wody do formy i włóż kurczaka z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejne 20-25 minut, aż na kurczaku pojawi się złotobrązowa skórka. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g