udka z kurczaka z ryżem w piekarniku

Przygotuj szybki obiad z kurczaka z dodatkiem. To danie jest wspaniałe w swojej prostocie i przystępnej cenie. A marynata nadaje zarówno nogom, jak i kaszy niesamowity smak i wspaniały aromat. Taki kurczak nie wstydzi się podawać na świątecznym stole!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 53 % 24 g
211 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 13 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Możesz użyć dowolnego rodzaju ryżu, z wyjątkiem być może tych, które są potrzebne do risotto. Możesz zastąpić limonkę cytryną, ale będziesz musiał wziąć połowę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka dokładnie opłucz i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój limonkę na pół i wyciśnij z niej sok. Możesz to zrobić rękami, ale lepiej użyj sokowirówki - w ten sposób będziesz mógł wydobyć więcej soku z limonki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokiej misce połącz sos sojowy, olej roślinny, sok z limonki, przyprawy do kurczaka (lub udka) i zmielony czarny pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż udka z kurczaka do marynaty i dobrze wymieszaj, aby wszystkie podudzia były pokryte sosem. Umieść nogi do marynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Od czasu do czasu mieszaj nogi, aby były równomiernie nasączone marynatą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż posortuj i dokładnie spłucz, aż woda będzie czysta. Następnie ryż można wcześniej ugotować do połowy ugotowanego (jest to połowa czasu wskazanego na opakowaniu) w dużej ilości wrzącej wody. Ale wolę zostawić go na surowo - będzie gotowy w tym samym czasie co kurczak i będzie równie kruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Włóż ryż do środka i spłaszcz. Wlej wodę do formy, aby całkowicie przykryła ryż. Wybierz większe i wystarczająco głębokie naczynie do pieczenia, ponieważ ryż bardzo pęcznieje i może się z niego wypaść.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W razie potrzeby możesz pokroić połowę drugiej limonki w kliny. To doda potrawie cytrusowego smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż udka z kurczaka na ryżu. Na wierzch z resztkami marynaty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kliny limonki między udkami kurczaka (jeśli zdecydujesz się je dodać).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę folią i włóż kurczaka z ryżem do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. W tym czasie ryż wchłonie całą wodę, puchnie i nasiąka sokiem z kurczaka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie zdejmij folię. Sprawdź, czy ryż nie spalił się od dołu. Jeśli na dnie nie ma wilgoci, wlej kolejne 50 ml wody do formy i włóż kurczaka z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejne 20-25 minut, aż na kurczaku pojawi się złotobrązowa skórka. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy