lin w piekarniku pieczony

pyszne, pieczone w folii lin do twojego stołu. Będzie to wspaniały lunch lub kolacja dla tych, którzy lubią ryby rzeczne lub jeziorne. Okazuje się, że jest delikatny, soczysty i wcale nie pachnie błotem z powodu przetwarzania mleka, dodawania cytryny i pikantnych ziół. I nie zajmie to dużo czasu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Idealnie Lin powinien być świeżo złowiony, ale jeśli tak nie jest, rybę należy rozmrozić na dolnej półce lodówki. Świeże linie mają złoty lub miedziany kolor, ale ryba, która trochę leży, zmienia kolor na ciemny lub zmienia kolor na plamy. Z tego powodu otrzymali swoją nazwę. Tymianek można wziąć nie tylko świeży, ale suszone gałązki są całkiem odpowiednie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj rybę pod zimną wodą i usuń łuski. Można to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia lub po prostu noża. Lina ma małe łuski i zwykle dobrze się czyści, ale jeśli pojawią się trudności, możesz zalać ją gorącą wodą (nie wrzącą wodą) tylko przez kilka sekund. Łuski będą czyszczone szybciej. Następnie usuń Oczy, skrzela i wnętrzności. Dokładnie spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponieważ ta ryba preferuje błotniste dno, a także często łapie je w jeziorach, mięso może mieć lekki zapach błota. Aby się go pozbyć, włóż wypatroszoną rybę do miski i napełnij zimnym mlekiem na 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij rybę z mleka i osusz ręcznikiem papierowym lub serwetką. Wykonaj ukośne cięcia na powierzchni bez przecinania do końca, jest to konieczne do cięcia małych kości. Sól i pieprz ryby na zewnątrz i wewnątrz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż gałązki tymianku (niekoniecznie) i okrąg cytryny do brzucha.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż również gałązkę kopru do brzucha. To nada gotowej rybie aromat i smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż folię do pieczenia i połóż na niej linę. Całkowicie przykryj rybę folią, każdą z osobna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż rybę na blasze do pieczenia w jednej warstwie, aby ryba się nie krępowała. W przeciwnym razie przyklei się do folii i rozpadnie się podczas wyjmowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz rybę w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z rybą i odsłoń.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż liney z powrotem do piekarnika i gotuj przez kolejne 10 minut, aby ryba była upieczona i pokryta piękną skórką, ale nie wysuszaj jej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij rybę z piekarnika, przełóż na talerz i podawaj. Bardzo smaczne z gotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy