tęczowe ciasto z kremem w domu

jasne, piękne, oryginalne, na wakacje! Tęczowe ciasto z kremem w domu to przepis na bardzo nietypowe i niezwykle efektowne ciasto na świąteczny stół, który z pewnością zostanie zapamiętany przez wszystkich gości. Szczególnie spodoba się dzieciom, ciasto będzie ozdobą każdej imprezy dla dzieci.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 45 % 27 g
węglowodany 45 % 27 g
366 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tęczowe ciasto z kremem w domu? Przygotuj jedzenie. Najpierw do przygotowania ciast. Masło wybierz najbardziej naturalne i wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych, zgodne z GOST. Wyjmij wszystkie produkty z lodówki z wyprzedzeniem, powinny się rozgrzać, a masło dobrze zmięknie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponieważ ciasto składa się z 6 ciast o różnych kolorach, upieczemy je osobno. Na raz będzie można upiec tylko dwa ciasta. Dlatego radzę najpierw zagnieść połowę ciasta, upiec dwa ciasta, a następnie zagnieść drugą połowę i upiec 4 ciasta w dwóch krokach. W takim przypadku ciasto nie będzie stać zbyt długo. Jak zrobić ciasto? Ubij miękkie masło z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę. Nie przestając ubijać, dodawaj po jednym jajku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze zagnieść masę po każdym jajku. Wygodniej będzie dodać jajka, rozbijając je wcześniej w osobnej filiżance.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Weź połowę mąki i przesiej ją do mieszanki olejowo-jajecznej. Mieszaj mikserem na niskich obrotach. Wlej mleko i ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej pozostałą połowę mąki do ciasta. I ponownie wymieszaj ciasto mikserem. Powinno być jednorodne, gęste ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą wagi podziel go na 3 równe części (ponieważ najpierw wyrabiamy połowę ciasta). Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego do każdej części. I dobrze wymieszaj ciasto szpatułką, uzyskując jednolity kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź kształty tego samego rozmiaru. Zrobiłem spód z folii i umieściłem je na blasze do pieczenia. Formy nie muszą być smarowane. Wlej do nich ciasto o różnych kolorach, rozprowadź szpatułką na dnie. Piecz ciasta przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia pierwszych dwóch ciast zacznij wyrabiać drugą połowę ciasta. Podobnie pomaluj pozostałe trzy ciasta. Upiecz je i jeden z pierwszej partii w dwóch seriach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wyjmij gotowe ciasta z form i ostudź. Upiekłam je wcześniej, więc owinęłam folią spożywczą i włożyłam do lodówki na noc. Ciasta schłodzone w ten sposób nie kruszą się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krem do tęczowego ciasta możesz użyć dowolnego. Zrobię krem z twarogu. Przygotuj dla niego jedzenie. Wybierz ser śmietankowy, bez dodatków. Używaj masła najwyższej jakości i naturalnego, zgodnego z GOST, bez dodatków roślinnych. W kremie stosuje się cukier puder, ponieważ w przeciwieństwie do cukru nie będzie w nim odczuwalny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystkie produkty kremowe powinny być ciepłe, w temperaturze pokojowej, a masło powinno stać się miękkie. Złóż je do miski i ubij mikserem na niskich obrotach, aż będą puszyste i gładkie. Na wszelki wypadek spróbuj kremu. Jeśli wydaje ci się mało słodyczy, dodaj więcej proszku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż ciasto. Ułóż ciasta jeden na drugim w kolorach tęczy-najniższy jest fioletowy, a następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i górny czerwony. Każdą warstwę ciasta z kremem, jedna zajmuje około dwóch łyżek stołowych.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj również boki i górę ciasta. Włóż go na kilka godzin do lodówki w celu namoczenia i stabilizacji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj gotowe ciasto kolorową posypką do ciasta i drażetkami, takimi jak M&ms lub Skeatles. Podawaj do stołu. Smacznego!

pomimo pozornej trudności w przygotowaniu, ciasto jest dość łatwe do przygotowania. Pieczenie ciast nie jest zbyt wygodne, ale to dlatego, że miałem tylko dwie formy. Jeśli jest więcej form, będzie zabawniej. Wydawało mi się, że na taką liczbę ciast okazało się mało kremu. Radzę zwiększyć go co najmniej 1,5 razy. Ciasta można namoczyć syropem cukrowym, ciasto będzie jeszcze smaczniejsze. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy