skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki twarogowe w piekarniku z jabłkami? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Masło i twarożek wybierz naturalne, bez dodatków w postaci tłuszczów roślinnych. Zawartość tłuszczu w twarogu jest odpowiednia, Mam 5%. Nie radzę używać ziarnistego twarogu, ciasto z nim nie zadziała. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto na placki twarogowe? Weź miskę, włóż do niej miękkie masło, dodaj cukier. Za pomocą widelca zetrzyj produkty, aż zostaną całkowicie wymieszane. Tutaj nawet nie potrzebujesz miksera, wszystko będzie dobrze wymieszane bez niego.
Krok 3:
Dodaj jajko i twaróg do mieszanki masła i jeszcze raz dobrze zetrzyj wszystko widelcem.
Krok 4:
Otrzymasz taką jednorodną, rzadką masę.
Krok 5:
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Krok 6:
Przesiej powstałą mieszaninę do miski z twarogiem. Nie ignoruj przesiewania, dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasycisz mąkę tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej miękkie i przewiewne. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja.
Krok 7:
Zagnieść ciasto. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie rękami. Ciasto ze względu na zawartość oleju szybko przestanie przylegać do dłoni, stanie się jednorodne i zbierze się w kulkę. Gdy to się stanie,odłóż ciasto, przykrywając miskę folią i zacznij nadziewać.
Krok 8:
Przygotuj produkty do nadzienia. Radzę wziąć duże jabłka lub, jeśli są małe, zwiększyć ich liczbę. Każdy zrobi skrobię, wziąłem kukurydzę. Włóż cynamon do woli, jeśli nie lubisz, możesz go wykluczyć.
Krok 9:
Jak zrobić nadzienie z jabłek? Umyj jabłka, pokrój na ćwiartki, usuń rdzeń i odetnij skórę. Następnie pokrój je na małe kostki.
Krok 10:
Weź patelnię, włóż do niej jabłka, dodaj cukier, skrobię i cynamon.
Krok 11:
Wyślij patelnię do pieca na małym ogniu. Następnie jabłka, mieszając je szpatułką, około 5 minut. Mam suchą odmianę, jabłka prawie nie wydzielały soku, ale nie wpłynęło to na smak nadzienia. Możesz dodać trochę masła do nadzienia, połóż je na samym początku razem z jabłkami.
Krok 12:
Pozostaje przykleić ciasta. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Ciasto rozwałkować na cienką warstwę i pokroić w kółka o odpowiednim kształcie. W takim przypadku ciasta okażą się takie same z cienkim ciastem, ale będzie wiele skrawków, które będą musiały zostać ponownie rozwałkowane. Wybrałem inną opcję-podzieliłem ciasto na identyczne kawałki i już je rozwałkowałem. Nawiasem mówiąc, mąka nie jest już potrzebna-ciasto praktycznie się nie klei. Mam 16 kawałków.
Krok 13:
Połóż trochę nadzienia na okrągłym półfabrykacie i uszczypnij ciasto w dowolny sposób. Zrobiłem klasyczny kształt, możesz kształtować ciasta na swój sposób.
Krok 14:
Lepiej jest dodatkowo skręcić szew, aby nie rozdzielił się podczas pieczenia.
Krok 15:
Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 16:
W małej misce ubij jajko widelcem. Posmaruj ciasta pędzlem do gotowania, co da im złotą skórkę.
Krok 17:
Piecz placki w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20-25 minut, powinny się zarumienić. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 18:
Wyjmij gotowe placki z blachy do pieczenia. Podawaj je w dowolnej formie-są pyszne zarówno ciepłe, jak i schłodzone. Z mlekiem, herbatą lub po prostu. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g