okoń morski pieczony w folii w piekarniku z cytryną

pyszna i aromatyczna pieczona ryba. Łatwe i proste. Okoń morski pieczony w piekarniku to łatwe do przygotowania danie. Pomimo prostoty przepisu ryba okazuje się bardzo delikatna i smaczna. Okoń jest bardzo mięsisty i ma niewiele kości. Zastosowanie folii pozwala zachować smak i aromat przypraw i pikantnych ziół w rybach. Jego uzupełnieniem jest przyjemna kwaskowatość cytryny, która doskonale komponuje się z rybami. Podawaj ryby na gorąco z dodatkiem ziemniaków, zbóż lub warzyw.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 58 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
112 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec okonia morskiego pieczonego w folii? Przygotuj potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cytrynę w cienkie półkola.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Okoń morski, wstępnie obrany z łusek, płetw i ogona, dobrze się myje. Usuwamy czarny film wewnątrz brzucha. Pocieramy każdą rybę solą i smarujemy olejem roślinnym. W razie potrzeby używamy przypraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj blachę do pieczenia folią. Układamy rybę, wykonujemy 4 poprzeczne nacięcia na każdej tuszy od góry. Do każdego wkładamy plasterek cytryny. Drobno posiekaj pietruszkę, posyp rybę na wierzchu i włóż do brzucha. Dobrze owijamy folię, mocno mocujemy krawędzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczemy okonia w temperaturze 180 stopni. około 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy folię i wkładamy na kolejne 5-7 minut, aby ryba lekko się zrumieniła. Podawaj okonia na gorąco z puree ziemniaczanym lub ze świeżymi lub duszonymi warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy