skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec okonia morskiego pieczonego w folii? Przygotuj potrzebne produkty.
Krok 2:
Pokrój cytrynę w cienkie półkola.
Krok 3:
Okoń morski, wstępnie obrany z łusek, płetw i ogona, dobrze się myje. Usuwamy czarny film wewnątrz brzucha. Pocieramy każdą rybę solą i smarujemy olejem roślinnym. W razie potrzeby używamy przypraw.
Krok 4:
Przykryj blachę do pieczenia folią. Układamy rybę, wykonujemy 4 poprzeczne nacięcia na każdej tuszy od góry. Do każdego wkładamy plasterek cytryny. Drobno posiekaj pietruszkę, posyp rybę na wierzchu i włóż do brzucha. Dobrze owijamy folię, mocno mocujemy krawędzie.
Krok 5:
Pieczemy okonia w temperaturze 180 stopni. około 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy folię i wkładamy na kolejne 5-7 minut, aby ryba lekko się zrumieniła. Podawaj okonia na gorąco z puree ziemniaczanym lub ze świeżymi lub duszonymi warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g