skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu użyłam 5 dużych bulw ziemniaczanych. Obieramy ziemniaki, myjemy w zimnej wodzie i wykonujemy 3-4 poprzeczne nacięcia nie do końca - do około połowy. Jeśli ziemniaki są młode, nie można ich obrać - wystarczy je dobrze umyć.
Krok 2:
Przenosimy ziemniaki do miski, podlewamy je 2 łyżkami oleju roślinnego i posypujemy solą, staramy się, aby trochę oleju i soli dostało się do nacięć, aby ziemniaki były solone od wewnątrz. Obierz czosnek i przepuść przez prasę, dodaj do ziemniaków i jeszcze raz wymieszaj. Na tym etapie możesz dodać przyprawy według własnych upodobań, takie jak rozmaryn, czarny pieprz itp.
Krok 3:
Rozwiń rolkę folii i wytnij 5 prostokątnych arkuszy o takim rozmiarze, aby można było owinąć ziemniaki i nie było żadnych przerw. Kładziemy ziemniaki na środku wysmarowanego olejem roślinnym liścia i zwijamy folię w torebkę. Przygotowujemy więc wszystkie bulwy.
Krok 4:
Włóż ziemniaki owinięte w folię do naczynia do pieczenia-użyłem ceramiki. Wysyłamy do piekarnika w maksymalnej temperaturze (250 stopni) na 35 minut.
Krok 5:
Po 35 minutach rozpakowujemy ziemniaki i ponownie wysyłamy je do piekarnika, aby ziemniaki się zrumieniły-jeśli nie jest to dla Ciebie ważne, możesz pominąć ten krok. Całkowity czas spędzony na ziemniakach w piekarniku wynosi 45 minut. Jednak liczba ta zależy od odmiany ziemniaków: niektóre odmiany gotują się dłużej, inne szybciej. W każdym razie podczas gotowania będziesz musiał kilka razy zajrzeć do piekarnika i szturchnąć ziemniaki nożem w celu uzyskania gotowości.
Krok 6:
Gdy nasze ziemniaki dojrzewają, zróbmy ostatni szlif: rozpuść masło, drobno posiekaj koperek.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ziemniaki z formy, włóż do głębokiego naczynia, wlej masło i posyp koperkiem. Danie jest gotowe do podania!
ziemniaki pieczone w piekarniku-smakują jak gotowane w naturze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g