pieczone ziemniaki w folii w piekarniku

pachnące pieczone ziemniaki o smaku czosnku. To danie urzeka prostotą gotowania i niskim kosztem, zwłaszcza jeśli masz ziemniaki w zapasach. Wszyscy uwielbiają ziemniaki pieczone na ognisku, ale ten przepis nie jest gorszy. Do tego dania nadaje się sałatka ze świeżych warzyw, ryb, mięsa, grzybów i tak dalej. Wypróbuj wszystkie opcje!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 55 % 16 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu użyłam 5 dużych bulw ziemniaczanych. Obieramy ziemniaki, myjemy w zimnej wodzie i wykonujemy 3-4 poprzeczne nacięcia nie do końca - do około połowy. Jeśli ziemniaki są młode, nie można ich obrać - wystarczy je dobrze umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenosimy ziemniaki do miski, podlewamy je 2 łyżkami oleju roślinnego i posypujemy solą, staramy się, aby trochę oleju i soli dostało się do nacięć, aby ziemniaki były solone od wewnątrz. Obierz czosnek i przepuść przez prasę, dodaj do ziemniaków i jeszcze raz wymieszaj. Na tym etapie możesz dodać przyprawy według własnych upodobań, takie jak rozmaryn, czarny pieprz itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwiń rolkę folii i wytnij 5 prostokątnych arkuszy o takim rozmiarze, aby można było owinąć ziemniaki i nie było żadnych przerw. Kładziemy ziemniaki na środku wysmarowanego olejem roślinnym liścia i zwijamy folię w torebkę. Przygotowujemy więc wszystkie bulwy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż ziemniaki owinięte w folię do naczynia do pieczenia-użyłem ceramiki. Wysyłamy do piekarnika w maksymalnej temperaturze (250 stopni) na 35 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 35 minutach rozpakowujemy ziemniaki i ponownie wysyłamy je do piekarnika, aby ziemniaki się zrumieniły-jeśli nie jest to dla Ciebie ważne, możesz pominąć ten krok. Całkowity czas spędzony na ziemniakach w piekarniku wynosi 45 minut. Jednak liczba ta zależy od odmiany ziemniaków: niektóre odmiany gotują się dłużej, inne szybciej. W każdym razie podczas gotowania będziesz musiał kilka razy zajrzeć do piekarnika i szturchnąć ziemniaki nożem w celu uzyskania gotowości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy nasze ziemniaki dojrzewają, zróbmy ostatni szlif: rozpuść masło, drobno posiekaj koperek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe ziemniaki z formy, włóż do głębokiego naczynia, wlej masło i posyp koperkiem. Danie jest gotowe do podania!

ziemniaki pieczone w piekarniku-smakują jak gotowane w naturze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy