rozpakuj z rybą i ryżem w piekarniku z ciasta drożdżowego

Miękkie, Delikatne ciasto i soczyste, smaczne nadzienie. Rozpakuj to pieczony placek w kształcie łodzi z otworem pośrodku. Rozpinany jest specjalnie do różnego rodzaju zup, na przykład rozpinany z rybą — do ucha, a z ryżem, cebulą, marchewką i jajkiem — do zup rybnych i mięsnych.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 50 % 20 g
243 kcal
IG: 10 / 15 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rozpinane ryby? Najpierw zajmijmy się przygotowaniem ciasta do rozpinania. Weź szklankę mleka i lekko ją podgrzej, mleko nie powinno palić palca, zbyt gorące mleko może zabić drożdże. Następnie weź ćwierć paczki żywych drożdży. Żywe drożdże można zastąpić suchymi szybko działającymi, będą potrzebować jednej łyżki stołowej. Odmierz łyżkę cukru i pół łyżeczki soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W dużej misce namocz drożdże na ciepło(nie na gorąco !) mleko, dodać sól, cukier i mąkę(3 łyżki. łyżki). Dobrze wymieszaj, przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żywe drożdże zaczną aktywnie bulgotać i pienić się. Niech ci to nie przeszkadza, po dodaniu oleju Cała piana opadnie. Z 50 ml oleju roślinnego do ciasta potrzebujemy tylko 2 łyżek stołowych, reszta oleju będzie potrzebna do pracy z ciastem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 2 łyżki. łyżki oleju i pozostałą mąkę do ciasta i zagnieść ciasto. Mąka może wymagać nieco większej ilości niż wskazana w przepisie, ponieważ różni producenci mają różne gęstości mąki. Ciasto nie powinno być strome, ale nie powinno też przyklejać się do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj miskę olejem roślinnym. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią lub celofanową torbą i umieścić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto pasuje, zajmijmy się nadzieniem. Do nadzienia odpowiedni jest filet z dowolnej ryby, najlepiej morskiej, ma mało kości. Bardzo smaczne kurtki uzyskuje się z łososia i różowego łososia. Tym razem gotowałem nadzienie z mintaja, okazało się bardzo smaczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i smaż na mieszance warzyw i masła, aż będzie przezroczysta. Nie musisz mocno smażyć cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój rybę na ficie, usuń wszystkie kości i pokrój w kostkę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz wcześniej ugotowany ryż i cebulę z olejem, dodaj surową rybę, sól i pieprz. W razie potrzeby do nadzienia można dodać pietruszkę lub koperek. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto lekko obtocz, smarując ręce olejem roślinnym. Następnie, aby pracować z ciastem, nasmaruj powierzchnię roboczą i ręce olejem roślinnym, nie dodawaj mąki. Podziel ciasto na 6 kawałków. Zwiń kawałki ciasta w kulki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj każdą kulkę ciasta wałkiem do ciasta. Na tortilli umieść około jednej łyżki nadzienia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozpinaj wydłuż i nadaj mu kształt łódki, której środek jest uchylony, nie do końca ściśnięty. Ten wygląd stał się przyczyną nazwy - "rozpięte placki" lub w skrócie — "rozpinane"

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włącz piekarnik, aby się rozgrzał. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Rozłóż rozpinki na blasze do pieczenia, przykryj ręcznikiem lub serwetką i pozostaw na 5-10 minut, aby ciasto pasowało.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz jajko z jedną łyżeczką mleka i wymieszaj widelcem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj rozpinane jajka mieszanką mleka. Piec rozpórki z rybą i ryżem w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy