skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rozpinane ryby? Najpierw zajmijmy się przygotowaniem ciasta do rozpinania. Weź szklankę mleka i lekko ją podgrzej, mleko nie powinno palić palca, zbyt gorące mleko może zabić drożdże. Następnie weź ćwierć paczki żywych drożdży. Żywe drożdże można zastąpić suchymi szybko działającymi, będą potrzebować jednej łyżki stołowej. Odmierz łyżkę cukru i pół łyżeczki soli.
Krok 2:
W dużej misce namocz drożdże na ciepło(nie na gorąco !) mleko, dodać sól, cukier i mąkę(3 łyżki. łyżki). Dobrze wymieszaj, przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 3:
Żywe drożdże zaczną aktywnie bulgotać i pienić się. Niech ci to nie przeszkadza, po dodaniu oleju Cała piana opadnie. Z 50 ml oleju roślinnego do ciasta potrzebujemy tylko 2 łyżek stołowych, reszta oleju będzie potrzebna do pracy z ciastem.
Krok 4:
Dodaj 2 łyżki. łyżki oleju i pozostałą mąkę do ciasta i zagnieść ciasto. Mąka może wymagać nieco większej ilości niż wskazana w przepisie, ponieważ różni producenci mają różne gęstości mąki. Ciasto nie powinno być strome, ale nie powinno też przyklejać się do rąk.
Krok 5:
Nasmaruj miskę olejem roślinnym. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią lub celofanową torbą i umieścić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 6:
Podczas gdy ciasto pasuje, zajmijmy się nadzieniem. Do nadzienia odpowiedni jest filet z dowolnej ryby, najlepiej morskiej, ma mało kości. Bardzo smaczne kurtki uzyskuje się z łososia i różowego łososia. Tym razem gotowałem nadzienie z mintaja, okazało się bardzo smaczne.
Krok 7:
Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i smaż na mieszance warzyw i masła, aż będzie przezroczysta. Nie musisz mocno smażyć cebuli.
Krok 8:
Pokrój rybę na ficie, usuń wszystkie kości i pokrój w kostkę
Krok 9:
Połącz wcześniej ugotowany ryż i cebulę z olejem, dodaj surową rybę, sól i pieprz. W razie potrzeby do nadzienia można dodać pietruszkę lub koperek. Wymieszać.
Krok 10:
Ciasto lekko obtocz, smarując ręce olejem roślinnym. Następnie, aby pracować z ciastem, nasmaruj powierzchnię roboczą i ręce olejem roślinnym, nie dodawaj mąki. Podziel ciasto na 6 kawałków. Zwiń kawałki ciasta w kulki.
Krok 11:
Rozwałkuj każdą kulkę ciasta wałkiem do ciasta. Na tortilli umieść około jednej łyżki nadzienia.
Krok 12:
Rozpinaj wydłuż i nadaj mu kształt łódki, której środek jest uchylony, nie do końca ściśnięty. Ten wygląd stał się przyczyną nazwy - "rozpięte placki" lub w skrócie — "rozpinane"
Krok 13:
Włącz piekarnik, aby się rozgrzał. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Rozłóż rozpinki na blasze do pieczenia, przykryj ręcznikiem lub serwetką i pozostaw na 5-10 minut, aby ciasto pasowało.
Krok 14:
Połącz jajko z jedną łyżeczką mleka i wymieszaj widelcem.
Krok 15:
Posmaruj rozpinane jajka mieszanką mleka. Piec rozpórki z rybą i ryżem w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g