babeczka z kandyzowanymi owocami w piekarniku

piękny, oryginalny, efektowny, bardzo smaczny! Babeczka z kandyzowanymi owocami okazuje się delikatna, krucha, o przyjemnym kremowym smaku. Dodanie kolorowych kandyzowanych owoców sprawia, że jest to bardzo niezwykłe — na cięciu wyglądają jak rozproszenie klejnotów.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 64 % 39 g
323 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę z kandyzowanymi owocami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Aby babeczka dobrze wyrosła i zmiękła podczas pieczenia, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij jajka i śmietanę z lodówki. Masło stopi się, więc jego temperatura nie jest krytyczna. Jeśli masz duże kandyzowane owoce, pokrój je na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło w dowolny dostępny sposób. Włożyłem go do rondla i podgrzałem na najmniejszym ogniu do stanu płynnego. Schłodzić roztopione masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka do dużej miski. Dodaj cukier. Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie przestając ubijać, wlej roztopione masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po interwencji zatrzymaj mikser. następnie możesz użyć zwykłej trzepaczki lub łopatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę do ciasta, pozostaw kilka łyżek do zwinięcia kandyzowanych owoców. Dodaj proszek do pieczenia i wanilinę, jeśli go używasz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp kandyzowane owoce pozostałą mąką, rozprowadź równomiernie, mieszając kandyzowane owoce łyżką. Pomoże to kandyzowanym owocom równomiernie rozłożyć się na cieście, zamiast osiadać na dnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż kandyzowane owoce do ciasta i wymieszaj je szpatułką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej olejem. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Wlać ciasto do formy. Ale ciasto okazało się znacznie większe, upiekłam jeszcze dwie małe babeczki. Myślę, że taka ilość produktów wystarczy na moje dwie formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Upiec babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C, tryb góra-dół, około 40-50 minut. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. Schłodzić gotowe ciasto i wyjąć z formy. Możesz posypać go cukrem pudrem.

babeczka bardzo nam się podobała, kandyzowane owoce ozdobiły ją i wzbogaciły smak. Ale zamiast nich możesz bezpiecznie użyć dowolnych suszonych owoców. Możesz podzielić ilość ciasta na pół, po prostu otrzymasz średnią babeczkę.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy