skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec leszcza w piekarniku w folii? Wybierz ryby średniej wielkości (mniej niż kilogram). Taki leszcz będzie smaczniejszy niż za duży. Ponadto w przypadku dużego nadal będziesz musiał znaleźć odpowiednie naczynie do pieczenia. Wskazane jest kupowanie schłodzonego leszcza, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mrożonych ryb. Leszcz powinien mieć przezroczyste oczy i neutralny zapach.
Krok 2:
Jeśli leszcz jest zamrożony, rozmroź go wcześniej. Zdejmij opakowanie i włóż do pojemnika na dolnej półce lodówki na 6 godzin przed gotowaniem. Po niewłaściwym rozmrożeniu ryba może wyschnąć i zepsuć smak. Usuń łuski. Wykonaj podłużne nacięcie na brzuchu i usuń wnętrze ryby. Odetnij płetwy i usuń skrzela. Następnie dobrze spłucz leszcza pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć niepotrzebną wilgoć.
Krok 3:
Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dobrze spłucz cytrynę pod bieżącą wodą. Wyciśnij sok z połowy cytryny do małego głębokiego pojemnika. Obierz, opłucz i posiekaj czosnek nożem. Dodaj czosnek, olej, sól i przyprawy do soku z cytryny. Polecam nie przesadzać z przyprawami, aby nie zepsuć smaku ryby. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Natrzyj powstałą marynatę leszcza na zewnątrz i wewnątrz. Umieść czosnek w brzuchu leszcza.
Krok 5:
Pokrój pozostałą połowę cytryny w cienkie pierścienie.
Krok 6:
Połóż kilka kawałków na górze, resztę w brzuchu ryby.
Krok 7:
Zawiń leszcza w folię, pozostawiając mały otwór na górze, aby umożliwić ucieczkę pary. W razie potrzeby owinąć drugą warstwą folii. Połóż rybę na blasze do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 do 30 minut, w zależności od piekarnika. 5 minut przed gotowością rozłóż folię na wierzchu i wyślij ponownie do piekarnika, aby leszcz się zrumienił.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
pieczonego leszcza podawaj z dowolnym dodatkiem na obiad lub lunch na ciepło lub na gorąco. Możesz dodać swój ulubiony sos lub świeżą sałatkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Leszcz suszony - 221 kcal/100g
- Leszcz wędzony na gorąco - 172 kcal/100g
- Leszcz gotowany - 126 kcal/100g
- Leszcz świeży - 105 kcal/100g
- Leszcz wędzony na zimno - 160 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g