leszcz w piekarniku w folii

pyszne, zdrowe, szybkie, proste, na łatwy obiad! Każdy może bez problemu upiec leszcza w piekarniku w folii zgodnie z tym przepisem. Czosnek nadaje potrawie niesamowity aromat, a połączenie cytryny z oliwą z oliwek wzmacnia smak.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 10 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 6 % 1 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec leszcza w piekarniku w folii? Wybierz ryby średniej wielkości (mniej niż kilogram). Taki leszcz będzie smaczniejszy niż za duży. Ponadto w przypadku dużego nadal będziesz musiał znaleźć odpowiednie naczynie do pieczenia. Wskazane jest kupowanie schłodzonego leszcza, ponieważ trudno jest ocenić świeżość i jakość mrożonych ryb. Leszcz powinien mieć przezroczyste oczy i neutralny zapach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli leszcz jest zamrożony, rozmroź go wcześniej. Zdejmij opakowanie i włóż do pojemnika na dolnej półce lodówki na 6 godzin przed gotowaniem. Po niewłaściwym rozmrożeniu ryba może wyschnąć i zepsuć smak. Usuń łuski. Wykonaj podłużne nacięcie na brzuchu i usuń wnętrze ryby. Odetnij płetwy i usuń skrzela. Następnie dobrze spłucz leszcza pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć niepotrzebną wilgoć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dobrze spłucz cytrynę pod bieżącą wodą. Wyciśnij sok z połowy cytryny do małego głębokiego pojemnika. Obierz, opłucz i posiekaj czosnek nożem. Dodaj czosnek, olej, sól i przyprawy do soku z cytryny. Polecam nie przesadzać z przyprawami, aby nie zepsuć smaku ryby. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natrzyj powstałą marynatę leszcza na zewnątrz i wewnątrz. Umieść czosnek w brzuchu leszcza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pozostałą połowę cytryny w cienkie pierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kilka kawałków na górze, resztę w brzuchu ryby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń leszcza w folię, pozostawiając mały otwór na górze, aby umożliwić ucieczkę pary. W razie potrzeby owinąć drugą warstwą folii. Połóż rybę na blasze do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 do 30 minut, w zależności od piekarnika. 5 minut przed gotowością rozłóż folię na wierzchu i wyślij ponownie do piekarnika, aby leszcz się zrumienił.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

pieczonego leszcza podawaj z dowolnym dodatkiem na obiad lub lunch na ciepło lub na gorąco. Możesz dodać swój ulubiony sos lub świeżą sałatkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Leszcz suszony - 221   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na gorąco - 172   kcal/100g
  • Leszcz gotowany - 126   kcal/100g
  • Leszcz świeży - 105   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na zimno - 160   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy