skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec Ketu w folii w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Lepiej jest używać świeżych ryb, ale jeśli weźmiesz zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Lepiej zrobić to w lodówce. Dzięki temu ryba zachowa soczystość i prawidłową strukturę. Do rozmrażania najlepiej pozostawić na noc w lodówce. Lepiej jest używać świeżo zmielonego pieprzu - jest bardziej aromatyczny. Z zieleni gałązka tymianku jest idealna.
Krok 2:
Zacznij od marynaty. W osobnym pojemniku wymieszaj olej, sól, pieprz i posiekane zioła, wyciśnij tam sok z cytryny. Dodaj ilość soku z cytryny, soli i pieprzu według własnych upodobań. Cytryna i zioła przed użyciem należy dokładnie spłukać i osuszyć ręcznikiem. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 3:
Dokładnie opłucz Ketu, wypatrosz, oczyść z folii, jeśli są płetwy - Usuń. Osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na 3 porcje wzdłuż grzbietu lub na steki. Miałem gotowe pokrojone kawałki. Umyłem je, wysuszyłem i usunąłem kość grzbietową.
Krok 4:
Zetrzyj kawałki keta przygotowaną marynatą ze wszystkich stron. Pozostaw do marynowania na 10 minut.
Krok 5:
Możesz upiec wszystkie ryby we wspólnej folii i każdy kawałek osobno. Bardziej lubię robić porcje, bardzo wygodne podczas serwowania. W razie potrzeby na rybę można położyć cienkie plasterki cytryny.
Krok 6:
Zawiń kawałki keta w folię, pozostawiając szew na górze. Jeśli masz bardzo cienką folię, zawiń rybę w dwie warstwy.
Krok 7:
Przenieś keta do żaroodpornej formy i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 do 20 minut, w zależności od możliwości piekarnika.
podawaj taką rybę na gorąco z dowolnym dodatkiem. Keta szczególnie dobrze komponuje się z ryżem, tłuczonymi ziemniakami i warzywami.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii,
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- Nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Keta świeża - 138 kcal/100g
- Keta solona - 184 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g