Keta w folii w piekarniku pieczona

Spróbuj szybkiej, smacznej i zdrowej kolacji! Świetny szybki przepis na keta pieczonego w piekarniku w folii. Ryba gotuje się bardzo szybko. A rezultatem jest soczysty i pachnący. W ten sposób możesz upiec dowolną czerwoną rybę.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 18 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
200 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec Ketu w folii w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Lepiej jest używać świeżych ryb, ale jeśli weźmiesz zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Lepiej zrobić to w lodówce. Dzięki temu ryba zachowa soczystość i prawidłową strukturę. Do rozmrażania najlepiej pozostawić na noc w lodówce. Lepiej jest używać świeżo zmielonego pieprzu - jest bardziej aromatyczny. Z zieleni gałązka tymianku jest idealna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od marynaty. W osobnym pojemniku wymieszaj olej, sól, pieprz i posiekane zioła, wyciśnij tam sok z cytryny. Dodaj ilość soku z cytryny, soli i pieprzu według własnych upodobań. Cytryna i zioła przed użyciem należy dokładnie spłukać i osuszyć ręcznikiem. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie opłucz Ketu, wypatrosz, oczyść z folii, jeśli są płetwy - Usuń. Osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na 3 porcje wzdłuż grzbietu lub na steki. Miałem gotowe pokrojone kawałki. Umyłem je, wysuszyłem i usunąłem kość grzbietową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj kawałki keta przygotowaną marynatą ze wszystkich stron. Pozostaw do marynowania na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz upiec wszystkie ryby we wspólnej folii i każdy kawałek osobno. Bardziej lubię robić porcje, bardzo wygodne podczas serwowania. W razie potrzeby na rybę można położyć cienkie plasterki cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń kawałki keta w folię, pozostawiając szew na górze. Jeśli masz bardzo cienką folię, zawiń rybę w dwie warstwy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś keta do żaroodpornej formy i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 do 20 minut, w zależności od możliwości piekarnika.

podawaj taką rybę na gorąco z dowolnym dodatkiem. Keta szczególnie dobrze komponuje się z ryżem, tłuczonymi ziemniakami i warzywami.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii, rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- Nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Keta świeża - 138   kcal/100g
  • Keta solona - 184   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy