skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy od zrobienia ciasta na chaczapuri. Przesiej mąkę do głębokiej miski (wzbogaci ją tlenem, a wypieki będą wspanialsze), dodaj sól, cukier, suche drożdże, dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Zrób małe zagłębienie w mące, wlej ciepłe mleko (35 stopni, jeśli mleko jest gorące drożdże umrą, a wypieki nie wzrosną) i dodaj olej roślinny.
Krok 3:
Delikatnie dodając mąkę z krawędzi trzepaczką, zagniataj ciasto.
Krok 4:
Posyp blat mąką, połóż na nim ciasto i kontynuuj ugniatanie rękami. Uformuj kulkę ciasta.
Krok 5:
Umieść go w głębokiej misce, przykryj ręcznikiem i wyślij w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na godzinę.
Krok 6:
Podczas gdy ciasto pasuje, możesz zrobić nadzienie. Ser i masło zetrzeć na tarce, posolić, dodać jajko i wymieszać. Z nadzienia uformuj trzy identyczne kulki.
Krok 7:
Po godzinie ciasto powinno się podwoić.
Krok 8:
Podziel go na trzy części, zmiażdż każdą i uformuj trzy małe tortille.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą tortillę w okrąg o średnicy 20-22 cm i umieść kulkę nadzienia na środku.
Krok 10:
Ściśnij ciasto na wierzchu, ukrywając nadzienie.
Krok 11:
Odwróć obrabiany przedmiot szczyptą w dół i zwiń go w tortillę o średnicy 20, 22 cm. Na górze zrób otwór na wyjście pary o wielkości jednego lub półtora cm, robimy otwór nie na wskroś, ale tylko w górnej warstwie ciasta.
Krok 12:
Dodaj łyżkę mleka do żółtka, wymieszaj i posmaruj wszystkie chaczapuri, a następnie posyp serem startym na grubej tarce, posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i przenieś na nią chaczapuri, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut, aż się zrumieni. Czas może zająć trochę więcej lub mniej zorientuj się w piekarniku.
takie chaczapuri są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Według tego przepisu okazuje się, że jest ich dużo, wystarczy na długi czas. Wskazówka-wybierz wysokiej jakości i świeży ser sulugini i świeże słodkie masło, wtedy chaczapuri okaże się po prostu niezrównany!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g