drożdżowe chaczapuri w piekarniku z serem

chaczapuri z domowego ciasta drożdżowego z serem suluguni. Takie chaczapuri nie pozostawiają nikogo obojętnym. Miękkie domowe ciasto nasączone słodkim masłem i dużą ilością sera suluguni rozciągającego się po pokrojeniu w środku. Bardzo smaczne i pachnące chaczapuri, spróbuj gotować własnymi rękami!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 32 % 16 g
węglowodany 44 % 22 g
280 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy od zrobienia ciasta na chaczapuri. Przesiej mąkę do głębokiej miski (wzbogaci ją tlenem, a wypieki będą wspanialsze), dodaj sól, cukier, suche drożdże, dokładnie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób małe zagłębienie w mące, wlej ciepłe mleko (35 stopni, jeśli mleko jest gorące drożdże umrą, a wypieki nie wzrosną) i dodaj olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie dodając mąkę z krawędzi trzepaczką, zagniataj ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp blat mąką, połóż na nim ciasto i kontynuuj ugniatanie rękami. Uformuj kulkę ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść go w głębokiej misce, przykryj ręcznikiem i wyślij w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto pasuje, możesz zrobić nadzienie. Ser i masło zetrzeć na tarce, posolić, dodać jajko i wymieszać. Z nadzienia uformuj trzy identyczne kulki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie ciasto powinno się podwoić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel go na trzy części, zmiażdż każdą i uformuj trzy małe tortille.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdą tortillę w okrąg o średnicy 20-22 cm i umieść kulkę nadzienia na środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ściśnij ciasto na wierzchu, ukrywając nadzienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć obrabiany przedmiot szczyptą w dół i zwiń go w tortillę o średnicy 20, 22 cm. Na górze zrób otwór na wyjście pary o wielkości jednego lub półtora cm, robimy otwór nie na wskroś, ale tylko w górnej warstwie ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj łyżkę mleka do żółtka, wymieszaj i posmaruj wszystkie chaczapuri, a następnie posyp serem startym na grubej tarce, posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i przenieś na nią chaczapuri, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut, aż się zrumieni. Czas może zająć trochę więcej lub mniej zorientuj się w piekarniku.

takie chaczapuri są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Według tego przepisu okazuje się, że jest ich dużo, wystarczy na długi czas. Wskazówka-wybierz wysokiej jakości i świeży ser sulugini i świeże słodkie masło, wtedy chaczapuri okaże się po prostu niezrównany!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy