skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z wątroby? Przygotuj niezbędne składniki. Bardzo ważne jest, aby wybrać świeżą wątrobę. Jego kolor powinien być bordowo-brązowy, bez zaciemnienia. Jeśli pojawią się plamy beżowe lub pomarańczowe, oznacza to, że wątroba była wielokrotnie zamrażana i rozmrażana. Wątroba powinna być elastyczna. Możesz również użyć mrożonej wątroby. W takim przypadku należy go najpierw rozmrozić w lodówce.
Krok 2:
Umyj wątrobę wołową, osusz, usuń wszystkie filmy i kanały. Pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Napełnij wątrobę 100 ml mleka i pozostaw na 15-20 minut. Następnie spuść mleko i przepłucz wątrobę do czystej wody. Możesz wlać wątrobę zwykłą wodą, ale mleko jest lepsze - wtedy wątroba będzie miała delikatniejszy kremowy smak.
Krok 4:
Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w małe kostki lub półkola.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę z marchewką na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 7:
W misce blendera włóż wątróbkę wołową i smażone warzywa.
Krok 8:
Dokładnie ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Dodaj jajka, paprykę, sól i pieprz do mielonego mięsa i dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Wlej pozostałe 50 ml mleka do masy wątrobowej i ponownie wymieszaj.
Krok 11:
Ciasto wątrobowe nie powinno być zbyt gęste, jak na naleśnikach. Jeśli ciasto jest płynne, możesz dodać jeszcze 1 łyżkę.l mąka. Jeśli jest zbyt gęsty (co jest mało prawdopodobne), rozcieńczyć więcej mleka.
Krok 12:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Wlać masę wątrobową i wygładzić. Umieść zapiekankę w rozgrzanym do 180°C na 30-35 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką: powinna wyjść sucha. Ważne jest, aby nie wysuszyć zapiekanki. Jeśli zobaczysz, że na powierzchni pojawiły się pęknięcia, oznacza to, że zapiekanka jest gotowa lub prawie gotowa.
Krok 13:
Przenieś gotowy talerz zapiekanki, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego dania można użyć nie tylko wątroby wołowej, ale także wieprzowiny, kurczaka lub indyka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g