zapiekanka z wątroby wołowej w piekarniku

Masz dość mięsa? Uzupełnij menu potrawami z wątroby wołowej! Przygotuj bardzo smaczną i soczystą zapiekankę z wątroby. Na gorąco można go podawać jako drugie danie z dowolnym dodatkiem. A jeśli stanie w lodówce na noc, rano możesz zrobić pyszne kanapki śniadaniowe.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 27 % 7 g
145 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z wątroby? Przygotuj niezbędne składniki. Bardzo ważne jest, aby wybrać świeżą wątrobę. Jego kolor powinien być bordowo-brązowy, bez zaciemnienia. Jeśli pojawią się plamy beżowe lub pomarańczowe, oznacza to, że wątroba była wielokrotnie zamrażana i rozmrażana. Wątroba powinna być elastyczna. Możesz również użyć mrożonej wątroby. W takim przypadku należy go najpierw rozmrozić w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę wołową, osusz, usuń wszystkie filmy i kanały. Pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij wątrobę 100 ml mleka i pozostaw na 15-20 minut. Następnie spuść mleko i przepłucz wątrobę do czystej wody. Możesz wlać wątrobę zwykłą wodą, ale mleko jest lepsze - wtedy wątroba będzie miała delikatniejszy kremowy smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w małe kostki lub półkola.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę z marchewką na średnim ogniu na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce blendera włóż wątróbkę wołową i smażone warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj jajka, paprykę, sól i pieprz do mielonego mięsa i dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej pozostałe 50 ml mleka do masy wątrobowej i ponownie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto wątrobowe nie powinno być zbyt gęste, jak na naleśnikach. Jeśli ciasto jest płynne, możesz dodać jeszcze 1 łyżkę.l mąka. Jeśli jest zbyt gęsty (co jest mało prawdopodobne), rozcieńczyć więcej mleka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Wlać masę wątrobową i wygładzić. Umieść zapiekankę w rozgrzanym do 180°C na 30-35 minut. Sprawdź gotowość wykałaczką: powinna wyjść sucha. Ważne jest, aby nie wysuszyć zapiekanki. Jeśli zobaczysz, że na powierzchni pojawiły się pęknięcia, oznacza to, że zapiekanka jest gotowa lub prawie gotowa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś gotowy talerz zapiekanki, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego dania można użyć nie tylko wątroby wołowej, ale także wieprzowiny, kurczaka lub indyka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy