skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj jajka i wbij do miski. Dodaj kefir i szczyptę soli. Zamiast kefiru można łatwo użyć zsiadłego mleka w tej samej ilości. Trzepaczką lub zwykłym widelcem ubij mieszaninę do uzyskania gładkiej konsystencji. Blask nie jest tutaj potrzebny, wystarczy osiągnąć jednorodność mieszanki.
Krok 2:
Potrzebne będą trzy małe liście cienkiego chleba pita. W sumie dostałem około dwustu gramów na wszystkie arkusze. Jeden arkusz w całości należy odłożyć na bok. Z pozostałych dwóch wytnij dwa półfabrykaty w kształcie koła, aby dopasować je do formy, w której chaczapuri zostanie upieczony. Po prostu umieść arkusz pita na dnie odwróconego kształtu i ostrożnie Wytnij okrąg nożyczkami. Skrawki należy rozerwać na mniejsze kawałki.
Krok 3:
Przenieś małe kawałki chleba pita do miski i utop w mieszance jajeczno-kefirowej.
Krok 4:
Nasmaruj dno naczynia do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego. Rozłóż cały arkusz chleba pita w formie, pozostawiając naddatek na boki. Jeśli końce są zbyt długie, możesz je ostrożnie odciąć i dodać do miski z nadzieniem. Mam formę o średnicy wewnętrznej osiemnastu centymetrów.
Krok 5:
Posyp pierwszą warstwę chleba pita jedną czwartą grubo startego sera. Mam Tilsiter. Na tę warstwę można by wlać więcej sera, zrobiłem to za mało.
Krok 6:
Przykryj pierwszą warstwę na górze jednym z wyciętych okręgów. Posyp drugą częścią startego sera i rozprowadź połowę sera. Ser należy najpierw rozbić na małe kawałki lub zmielić na duże okruchy, ponieważ sery solankowe nie topią się nawet w wysokiej temperaturze. Na opakowaniu z serem nie powinno być znaku & quot; produkt topiony & quot;. Taki ser nie nadaje się do chaczapuri.
Krok 7:
W następnej warstwie ułóż kawałki chleba pita namoczone w mieszance jajecznej. Zachowaj pozostały płyn.
Krok 8:
Następnie rozłóż trzecią część startego sera i drugą połowę sera feta.
Krok 9:
Zawiń krawędzie pierwszego dużego liścia chleba pita do wewnątrz chaczapuri i lekko dociśnij.
Krok 10:
Przykryj drugim wyciętym okręgiem, polej pozostałą polewą i posyp resztą startego sera. Piec chaczapuri w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni przez dwadzieścia minut. Aż ser się rozpuści i utworzy apetyczną skórkę serową.
już po zrobieniu chaczapuri przyszła mi do głowy myśl, że wycinanie kręgów z chleba pita w rzeczywistości nie miało większego sensu. W gotowym naczyniu absolutnie nie będzie zauważalnej różnicy: gładkie koła w środku lub podarte kawałki. Dlatego jest to mała wskazówka, która pomoże Ci zaoszczędzić kilka minut cennego czasu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g