chaczapuri pita z serem w piekarniku

obfite danie kuchni gruzińskiej bez kłopotów i zmartwień. Gruziński chaczapuri przygotowany na bazie ormiańskiego chleba pita jest co najmniej interesujący. Poza tym nie ma potrzeby majstrowania przy cieście - jest szybki i dla mnie nowy. A smak gotowych chaczapuri jest na ogół nie do pochwały!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 12 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 38 % 15 g
218 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj jajka i wbij do miski. Dodaj kefir i szczyptę soli. Zamiast kefiru można łatwo użyć zsiadłego mleka w tej samej ilości. Trzepaczką lub zwykłym widelcem ubij mieszaninę do uzyskania gładkiej konsystencji. Blask nie jest tutaj potrzebny, wystarczy osiągnąć jednorodność mieszanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Potrzebne będą trzy małe liście cienkiego chleba pita. W sumie dostałem około dwustu gramów na wszystkie arkusze. Jeden arkusz w całości należy odłożyć na bok. Z pozostałych dwóch wytnij dwa półfabrykaty w kształcie koła, aby dopasować je do formy, w której chaczapuri zostanie upieczony. Po prostu umieść arkusz pita na dnie odwróconego kształtu i ostrożnie Wytnij okrąg nożyczkami. Skrawki należy rozerwać na mniejsze kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś małe kawałki chleba pita do miski i utop w mieszance jajeczno-kefirowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj dno naczynia do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego. Rozłóż cały arkusz chleba pita w formie, pozostawiając naddatek na boki. Jeśli końce są zbyt długie, możesz je ostrożnie odciąć i dodać do miski z nadzieniem. Mam formę o średnicy wewnętrznej osiemnastu centymetrów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp pierwszą warstwę chleba pita jedną czwartą grubo startego sera. Mam Tilsiter. Na tę warstwę można by wlać więcej sera, zrobiłem to za mało.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj pierwszą warstwę na górze jednym z wyciętych okręgów. Posyp drugą częścią startego sera i rozprowadź połowę sera. Ser należy najpierw rozbić na małe kawałki lub zmielić na duże okruchy, ponieważ sery solankowe nie topią się nawet w wysokiej temperaturze. Na opakowaniu z serem nie powinno być znaku & quot; produkt topiony & quot;. Taki ser nie nadaje się do chaczapuri.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W następnej warstwie ułóż kawałki chleba pita namoczone w mieszance jajecznej. Zachowaj pozostały płyn.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż trzecią część startego sera i drugą połowę sera feta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń krawędzie pierwszego dużego liścia chleba pita do wewnątrz chaczapuri i lekko dociśnij.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj drugim wyciętym okręgiem, polej pozostałą polewą i posyp resztą startego sera. Piec chaczapuri w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni przez dwadzieścia minut. Aż ser się rozpuści i utworzy apetyczną skórkę serową.

już po zrobieniu chaczapuri przyszła mi do głowy myśl, że wycinanie kręgów z chleba pita w rzeczywistości nie miało większego sensu. W gotowym naczyniu absolutnie nie będzie zauważalnej różnicy: gładkie koła w środku lub podarte kawałki. Dlatego jest to mała wskazówka, która pomoże Ci zaoszczędzić kilka minut cennego czasu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy