makrela pieczona w folii w piekarniku z cytryną

bardzo szybki, pyszny i zdrowy obiad rybny! Makrela to aromatyczna, soczysta, niedroga ryba. Pieczony w piekarniku staje się zdrowszy niż smażony. A użycie folii podczas pieczenia znacznie upraszcza proces, a mniej brudnych naczyń wychodzi. Bardzo udany przepis!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 15 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makrelę pieczoną w folii w piekarniku z cytryną? Przygotuj jedzenie. Ryba nie jest wypatroszona, wziąłem specjalne przyprawy "do ryb".

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą jest wypatroszenie makreli. Aby to zrobić, pokrój go wzdłuż brzucha od głowy do ogona i usuń wnętrze. Lepiej też usunąć czarny film pokrywający brzuch w środku. Zamierzam upiec rybę z głową. Jeśli chcesz, możesz go odciąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do pieczenia makreli w piekarniku dobrze sprawdza się głęboka blacha do pieczenia. Musi być wyłożony folią. Posmaruj folię olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż nasze ryby. Sól, dopraw po obu stronach i wewnątrz brzucha.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cytrynę w duże koła i ułóż na wierzchu ryby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj drugim kawałkiem folii i zawiń końce do wewnątrz, aby dolna folia była dobrze skręcona. Wtedy nic nie wypłynie. Umieść blachę do pieczenia z rybą w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz przez 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 20 minutach wyjmij blachę do pieczenia i ostrożnie usuń górną warstwę folii. Uwaga! W środku jest gorąca para! Nie poparz się! Pozostaw już otwartą rybę na kolejne dziesięć minut w piekarniku do zrumienienia. Włączyłem tryb konwekcji. Dostarcz gotową rybę i podawaj, lekko schłodzoną.

kupując makrelę, zwróć uwagę na jakość ryby, powinna ona mieć jednolitą srebrną skórkę, świeży rybny zapach, bez duszności. Oczy czyste, nie mętne. Jeśli kupiłeś mrożoną rybę, rozmrażaj ją stopniowo, lepiej w lodówce, w żadnym wypadku nie w wodzie, ryba straci swoje zdrowe i smakowe właściwości.
upiekłam dwie ryby na raz w jednym kawałku folii, każdą rybę można owinąć indywidualnie we własny kawałek, wygodniej będzie podawać porcje.
pomimo tego, że nasmarowałem folię olejem, ryba trochę się przykleiła, radzę najpierw położyć plasterki cytryny, a już na nich tusze.
podczas pieczenia możesz również dodać kawałki pomidora i krążki cebuli, będzie bardziej soczysty i smaczniejszy.
Udekoruj gotową rybę ziołami. Jako dodatek dobrze sprawdzają się ziemniaki i świeże warzywa.

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

o tym, jak rozmrażać mrożone ryby, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy