udka z kurczaka w kremowym sosie musztardowym

bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo łatwe, na każdy dzień! Udka z kurczaka w kremowym sosie musztardowym są soczyste, smaczne i aromatyczne. Świetnie wyglądają na każdym stole i współgrają z każdym dodatkiem! Specjalność potrawy nadaje białe wino, które w razie potrzeby można zastąpić bulionem lub wodą.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udka z kurczaka w kremowym sosie musztardowym? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Aby mięso nie było suche, weź podudzia. które nie zostały zamrożone. Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ułóż podudzia z kurczaka w przestronnej misce. Posyp je solą i przyprawami. Wlej trochę oleju roślinnego. Wymieszaj je rękami, dokładnie wcierając przyprawy w mięso. Pozostaw golenie w tej formie na 15-20 minut, aby trochę się marynowały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż podudzia na dużym ogniu ze wszystkich stron, aby lekko się zrumieniły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usmażone podudzia włożyć do naczynia do pieczenia. Może to być szkło, ceramika lub metal. Wygodniej jest mi gotować w ceramice.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce przygotuj sos do kurczaka. Aby to zrobić, połącz śmietanę i białe wino. Dodaj posiekany czosnek, musztardę, trochę soli i przyprawy. Curry, papryka lub po prostu trochę zmielonego czarnego pieprzu nadają się jako przyprawa do kurczaka. Wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj. Ale nie musisz gotować - tylko podgrzać!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z powstałym gorącym sosem natychmiast wlej podudzia do formy. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30-35 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia możesz polać kurczaka 2-3 razy sosem, w którym jest gotowany. Gotowe udka z kurczaka staną się apetyczne złoty kolor. Jeśli przekłujesz nogę nożem, powinien pojawić się z niej lekki sok - bulion. Jeśli sok jest różowy, nie jest jeszcze gotowy!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe udka z kurczaka na talerz i podawaj na gorąco. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy