skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić udka z kurczaka w kremowym sosie musztardowym? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Aby mięso nie było suche, weź podudzia. które nie zostały zamrożone. Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Ułóż podudzia z kurczaka w przestronnej misce. Posyp je solą i przyprawami. Wlej trochę oleju roślinnego. Wymieszaj je rękami, dokładnie wcierając przyprawy w mięso. Pozostaw golenie w tej formie na 15-20 minut, aby trochę się marynowały.
Krok 3:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż podudzia na dużym ogniu ze wszystkich stron, aby lekko się zrumieniły.
Krok 4:
Usmażone podudzia włożyć do naczynia do pieczenia. Może to być szkło, ceramika lub metal. Wygodniej jest mi gotować w ceramice.
Krok 5:
W osobnej misce przygotuj sos do kurczaka. Aby to zrobić, połącz śmietanę i białe wino. Dodaj posiekany czosnek, musztardę, trochę soli i przyprawy. Curry, papryka lub po prostu trochę zmielonego czarnego pieprzu nadają się jako przyprawa do kurczaka. Wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj. Ale nie musisz gotować - tylko podgrzać!
Krok 6:
Z powstałym gorącym sosem natychmiast wlej podudzia do formy. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30-35 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
Podczas pieczenia możesz polać kurczaka 2-3 razy sosem, w którym jest gotowany. Gotowe udka z kurczaka staną się apetyczne złoty kolor. Jeśli przekłujesz nogę nożem, powinien pojawić się z niej lekki sok - bulion. Jeśli sok jest różowy, nie jest jeszcze gotowy!
Krok 8:
Przenieś gotowe udka z kurczaka na talerz i podawaj na gorąco. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g