skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w piekarniku w całości w folii? Przede wszystkim przygotuj tuszę kurczaka. W przepisie wykorzystano ptaka o wadze 1200 gramów. Jeśli masz zamrożonego kurczaka, należy go wcześniej wyjąć z zamrażarki, przenieść do lodówki w celu powolnego rozmrażania, jeśli nie ma czasu, pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Domowy kurczak może piec nieco dłużej niż wskazano w przepisie.
Krok 2:
Przygotuj wszystkie inne komponenty. Suche przyprawy weź te, których najczęściej używasz do marynowania drobiu. Rozmaryn można wykluczyć z listy składników, ma specyficzny aromat, który nie wszystkim się podoba. Cukier w przepisie w razie potrzeby zastąp miodem, nada również skórce apetyczny kolor.
Krok 3:
W małym, głębokim pojemniku połącz sos sojowy i olej roślinny. Dodaj cukier, czosnek, pieprz i przyprawy przepuszczone przez prasę.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj. Cukier powinien się rozpuścić.
Krok 5:
Opłucz kurczaka pod bieżącą zimną wodą i dobrze osusz papierowymi serwetkami Na zewnątrz i wewnątrz. Tusza powinna być prawie sucha. Nałóż marynatę na ptaka.
Krok 6:
Posmaruj równomiernie ze wszystkich stron i wewnątrz. Wyślij kurczaka do dużego kubka, przykryj folią spożywczą i pozostaw w chłodnym miejscu do marynowania przez co najmniej godzinę. Idealnie, jeśli ptak stoi w lodówce przez całą noc. Alternatywnie, kurczaka można wysłać nie do kubka, ale do celofanowej torby.
Krok 7:
Połóż marynowaną tuszę na folii. Zawiąż nogi grubą nicią, aby gotowy ptak wyglądał bardziej apetycznie. Usuń resztki czosnku, rozmarynu i przypraw z mostka i nóg na wierzchu. Spełnili już swoją rolę, nadając mięsu smaki, a podczas pieczenia mogą się palić i zepsuć wygląd potrawy.
Krok 8:
Owiń kurczaka ze wszystkich stron folią. Włóż do odpowiedniego naczynia do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Upiekłam w trybie "góra-dół" w temperaturze 200 stopni.
Krok 9:
Następnie rozłóż folię na górze lub Wytnij nożyczkami, ostrożnie, nie poparz się! W razie potrzeby owiń końce skrzydeł folią, aby się nie przypaliły.
Krok 10:
Mostek i nogi posmaruj silikonową szczotką tłuszczem i sokiem, który wyróżniał się podczas pieczenia kurczaka.
Krok 11:
Zmień tryb piekarnika na "konwekcję" lub "grill" i gotuj, aż skórka nabierze ładnego złotego odcienia. Okresowo sprawdzaj ptaka, zajmie to od 5 do 15 minut, czas zależy od możliwości piekarnika.
Krok 12:
Gotowe! Podawaj ze świeżymi warzywami, ziemniakami, wszelkiego rodzaju sałatkami i nie tylko.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
pieczenie w folii zajmuje średnio od 15 minut do 1 godziny małym kawałkom mięsa. Dokładny czas zależy od cech piekarnika (elektryczny, gazowy, z konwekcją, bez, obecność specjalnych programów i trybów, stary lub nowy model i tak dalej).
jakość folii jest inna, weź to pod uwagę podczas gotowania!
rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii,
rozważ funkcje swojego piekarnika
i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g