kurczak w piekarniku ze skórką w całości z folii

smaczne, piękne i niedrogie Na co dzień i na wakacje. Kurczak w piekarniku z chrupiącą skórką w całości z folii jest zawsze zwycięską wersją świątecznego dania. Dzięki marynacie z sosu sojowego, z dodatkiem przypraw, mięso jest delikatne i soczyste, a cukier sprawi, że skóra kurczaka będzie rumiana i chrupiąca!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 17 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 5 % 2 g
247 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w piekarniku w całości w folii? Przede wszystkim przygotuj tuszę kurczaka. W przepisie wykorzystano ptaka o wadze 1200 gramów. Jeśli masz zamrożonego kurczaka, należy go wcześniej wyjąć z zamrażarki, przenieść do lodówki w celu powolnego rozmrażania, jeśli nie ma czasu, pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Domowy kurczak może piec nieco dłużej niż wskazano w przepisie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wszystkie inne komponenty. Suche przyprawy weź te, których najczęściej używasz do marynowania drobiu. Rozmaryn można wykluczyć z listy składników, ma specyficzny aromat, który nie wszystkim się podoba. Cukier w przepisie w razie potrzeby zastąp miodem, nada również skórce apetyczny kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym, głębokim pojemniku połącz sos sojowy i olej roślinny. Dodaj cukier, czosnek, pieprz i przyprawy przepuszczone przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Cukier powinien się rozpuścić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą zimną wodą i dobrze osusz papierowymi serwetkami Na zewnątrz i wewnątrz. Tusza powinna być prawie sucha. Nałóż marynatę na ptaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj równomiernie ze wszystkich stron i wewnątrz. Wyślij kurczaka do dużego kubka, przykryj folią spożywczą i pozostaw w chłodnym miejscu do marynowania przez co najmniej godzinę. Idealnie, jeśli ptak stoi w lodówce przez całą noc. Alternatywnie, kurczaka można wysłać nie do kubka, ale do celofanowej torby.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż marynowaną tuszę na folii. Zawiąż nogi grubą nicią, aby gotowy ptak wyglądał bardziej apetycznie. Usuń resztki czosnku, rozmarynu i przypraw z mostka i nóg na wierzchu. Spełnili już swoją rolę, nadając mięsu smaki, a podczas pieczenia mogą się palić i zepsuć wygląd potrawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owiń kurczaka ze wszystkich stron folią. Włóż do odpowiedniego naczynia do pieczenia i wyślij do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Upiekłam w trybie "góra-dół" w temperaturze 200 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozłóż folię na górze lub Wytnij nożyczkami, ostrożnie, nie poparz się! W razie potrzeby owiń końce skrzydeł folią, aby się nie przypaliły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mostek i nogi posmaruj silikonową szczotką tłuszczem i sokiem, który wyróżniał się podczas pieczenia kurczaka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmień tryb piekarnika na "konwekcję" lub "grill" i gotuj, aż skórka nabierze ładnego złotego odcienia. Okresowo sprawdzaj ptaka, zajmie to od 5 do 15 minut, czas zależy od możliwości piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe! Podawaj ze świeżymi warzywami, ziemniakami, wszelkiego rodzaju sałatkami i nie tylko.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

pieczenie w folii zajmuje średnio od 15 minut do 1 godziny małym kawałkom mięsa. Dokładny czas zależy od cech piekarnika (elektryczny, gazowy, z konwekcją, bez, obecność specjalnych programów i trybów, stary lub nowy model i tak dalej).
jakość folii jest inna, weź to pod uwagę podczas gotowania!

rozpoczęcie gotowania potrawy pieczonej w folii, rozważ funkcje swojego piekarnika i kieruj się czasem gotowania według niego, a nie tym, co jest napisane w przepisie. Jeśli przygotowujesz danie po raz pierwszy, trzymaj się kilku przydatnych wskazówek:
- podziel całkowity czas gotowania przez 4
- co kwartał całkowitego czasu otwieraj piekarnik i sprawdzaj, czy naczynie jest gotowe
- nie bój się rozpakować folii, aby uzyskać dokładniejszą kontrolę
- aby rozpakować folię wygodniej, zawsze zostawiaj na niej "szew"
- jeśli chcesz, możesz określić stopień gotowości bez rozpakowywania folii, wykonując w niej jedno lub dwa nakłucia wykałaczką
pamiętaj, że liczy się również jakość folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g

Podobne przepisy