ciasteczka z pestkami słonecznika i sezamu

pyszne, szybkie, z prostych produktów, dla całej rodziny! Herbatniki z pestkami słonecznika i sezamu świetnie nadają się na szybką przekąskę w drodze, w pracy lub na spacerze. To dobra przekąska do piwa. Oprócz nasion można do niego dodać dowolne orzechy, nasiona lnu.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 34 % 22 g
węglowodany 54 % 35 g
364 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka z nasionami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź dowolny rafinowany olej roślinny. Kremowy można zastąpić roślinnym. Użyj mąki najwyższej lub pierwszej klasy. Wziąłem biały sezam, ale możesz użyć czarnego lub kombinacji obu rodzajów. Zamiast cukru możesz wziąć substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę, w której wygodnie jest wyrabiać ciasto. Wlej tam gorącą wodę, dodaj sól i cukier i mieszaj, aż się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj masło i masło, wymieszaj. Lepiej jest wcześniej wyjąć masło z lodówki, aby stało się bardziej miękkie. Jeśli tego nie zrobiłeś, po prostu pokrój go na małe kawałki, a następnie dodaj do ciasta. Dodaj skrobię i wszystko dokładnie wymieszaj. Skrobia sprawi, że ciasteczka będą bardziej chrupiące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej większość mąki do osobnego pojemnika. Dodaj proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na mące. Mąkę należy przesiać, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, jeśli są obecne, i nasycić ciasto tlenem, aby uzyskać bardziej przewiewne ciasto. W małych porcjach dodaj mąkę i kontynuuj wyrabianie ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy stanie się trudne do ugniatania trzepaczką lub łyżką, zacznij to robić rękami, dodając mąkę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być delikatne i miękkie, ale nie przyklejać się do dłoni. Podziel ciasto na 2 części. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj jedną połowę na nieprzywierającym pergaminie w prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 4 mm.Jeśli nie masz pewności co do nieprzywierających właściwości pergaminu, posmaruj go olejem roślinnym. Przytnij nierówne krawędzie i dodaj je do drugiej części ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj jajko, wytrzyj ręcznikiem i ubij widelcem lub trzepaczką. Rozłóż połowę ubitego jajka równomiernie na rozwałkowanym cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż sezam i nasiona na rozwałkowanym cieście. Wciśnij je trochę w ciasto, zwijając wałkiem do ciasta. Pokrój kręconym lub zwykłym nożem na kwadraty. Zrób rozmiar według własnego uznania. Do pieczenia wystarczy standardowa duża blacha do pieczenia z piekarnika. Przenieś na niego pergamin z ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do lekkiego rumienia, około 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Określ dokładny czas i temperaturę za pomocą piekarnika. Podczas pieczenia pierwszej części ciasteczek przygotuj drugą do pieczenia.

ciasteczka mają neutralny smak. Jeśli chcesz uzyskać słodszy - dodaj więcej cukru, jeśli jest słony-w ogóle nie dodawaj cukru.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy