Zapiekanka ziemniaczana z parówkami, serem w piekarniku

ze zwykłych potraw, piękna, apetyczna, na obiad! Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasami i serem spodoba się wszystkim członkom rodziny, zwłaszcza dzieciom. Wygląda spektakularnie, jest bardzo delikatna, łatwa do podgrzania i podania o każdej porze dnia. Dobrze harmonizuje z dowolnymi sosami, warzywami, rozsolami.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 45 % 13 g
153 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasami i serem? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki umyć, osuszyć, obrać, opłukać. Przenieś do rondla z wodą i gotuj. Sól wodę do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki do miękkości. Określ gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przekłuwać ziemniaki. Następnie spuść wodę. Zetrzyj ziemniaki z tłuczkiem, dodaj zmielony pieprz do smaku. Pozostaw puree do ostygnięcia. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się o 180 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz jaja kurze serwetkami. Dodaj surowe jajka do lekko schłodzonego puree, dobrze wymieszaj. Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce. Pokrój kiełbaski w krążki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj odpowiednie naczynie do pieczenia masłem, posyp bułką tartą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż tłuczone ziemniaki do formy, spłaszcz, posyp startym twardym serem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż pokrojone kiełbaski na wierzchu sera, wciskając je trochę w ser. Im piękniejsze je ułożysz, tym jaśniejsze będzie gotowe danie. Kiełbasy mogą odejść więcej, będzie to zależeć od wielkości formy i kiełbasek. Gotuj zapiekankę w piekarniku przez około 20-30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj gotową zapiekankę na gorąco. Jest niezwykle smaczny z sałatką warzywną lub po prostu ze świeżymi, słonymi, marynowanymi warzywami, grzybami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal / 100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy