skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasami i serem? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki umyć, osuszyć, obrać, opłukać. Przenieś do rondla z wodą i gotuj. Sól wodę do smaku.
Krok 2:
Gotuj ziemniaki do miękkości. Określ gotowość ostrym nożem - powinien swobodnie przekłuwać ziemniaki. Następnie spuść wodę. Zetrzyj ziemniaki z tłuczkiem, dodaj zmielony pieprz do smaku. Pozostaw puree do ostygnięcia. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się o 180 stopni.
Krok 3:
Umyj i osusz jaja kurze serwetkami. Dodaj surowe jajka do lekko schłodzonego puree, dobrze wymieszaj. Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce. Pokrój kiełbaski w krążki.
Krok 4:
Nasmaruj odpowiednie naczynie do pieczenia masłem, posyp bułką tartą.
Krok 5:
Włóż tłuczone ziemniaki do formy, spłaszcz, posyp startym twardym serem.
Krok 6:
Ułóż pokrojone kiełbaski na wierzchu sera, wciskając je trochę w ser. Im piękniejsze je ułożysz, tym jaśniejsze będzie gotowe danie. Kiełbasy mogą odejść więcej, będzie to zależeć od wielkości formy i kiełbasek. Gotuj zapiekankę w piekarniku przez około 20-30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 7:
Podawaj gotową zapiekankę na gorąco. Jest niezwykle smaczny z sałatką warzywną lub po prostu ze świeżymi, słonymi, marynowanymi warzywami, grzybami.
Krok 8:
Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal / 100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g