skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Anielskie ciasto z twarogiem? W rzeczywistości jest to bardzo proste i dość szybkie pieczenie. Do ubijania potrzebna jest śmietana o zawartości tłuszczu 33-35%. Możesz zastąpić aromat waniliowy 1 łyżką. l cukier waniliowy lub wanilina na czubku noża. Zacznij od zrobienia ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajko jest duże.
Krok 2:
Do miski blendera wsyp mąkę, włóż pokrojone w kostkę zimne masło, dodaj sól i proszek do pieczenia.
Krok 3:
Ubij wszystko w drobną bułkę tartą. Zajmuje to dosłownie kilka sekund. Możesz zmielić ręce, ale od dawna wolę ubijać okruchy ciasta kruchego w blenderze-szybko, wygodnie, a ręce pozostaną czyste
Krok 4:
Osobno w misce ubij jajko z cukrem, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
Krok 5:
Wlać ubite jajko do mieszanki mąki i szybko zagnieść gładkie, miękkie ciasto.
Krok 6:
Na początku ciasto mocno przylega do dłoni, ale dość szybko zaczyna pozostawać w tyle za dłońmi i ścianami miski. Rozwałkuj ciasto w kulkę.
Krok 7:
Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Krok 8:
Gdy ciasto się ochładza, przygotuj nadzienie. Każdy twaróg jest odpowiedni, ale najlepiej nie suchy (mogą w nim znajdować się małe twarde ziarna, mogą zepsuć ogólne wrażenie nadzienia) i niezbyt mokry (lepiej jest wcześniej ugniatać taki twaróg, aby nadmiar serwatki był szklany, w przeciwnym razie zapewni nadmiar wilgoci podczas pieczenia). Im grubszy twaróg , tym smaczniejsze ciasto. Mam twaróg w brykietach.
Krok 9:
W misce blendera połącz twaróg, śmietanę, cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy.
Krok 10:
Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie. Okaże się dość lepką, ale nieco płynną masą.
Krok 11:
Dodaj semolinę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 10-15 minut, aby semolina puchła.
Krok 12:
Gdy masa twarogowa jest podawana, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu w cienką warstwę. Określ średnicę samodzielnie, aby ciasto zakryło zarówno dno, jak i boki formy. Mam średnicę formy 20 cm, ale możesz trochę więcej - 22-24 cm.
Krok 13:
Włóż ciasto do dzielonej formy lub pierścienia pokrytego naoliwionym pergaminem, tworząc wysokie boki. W samym cieście nie powinno być żadnych dziur, przez które mogłoby przeciekać nadzienie.
Krok 14:
Wlać nadzienie twarogowe na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25-35 minut lub nieco dłużej, w zależności od funkcji piekarnika. Krawędzie nadzienia twarogowego powinny się chwycić, a środek może lekko drżeć.
Krok 15:
Minuty 10 przed końcem pieczenia ciasta zacznij gotować bezę. Podczas dzielenia jaj na żółtka i białka do białek nie powinna dostać się ani kropla żółtka. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę.
Krok 16:
Ubij zimne białka, stopniowo wlewając cukier puder, aż do uzyskania mocnej, stabilnej piany.
Krok 17:
Wyjmij ciasto z piekarnika i natychmiast ułóż ubite białka na nadzieniu twarogowym. W razie potrzeby wykonaj wytłoczone bruzdy na powierzchni za pomocą szpatułki lub łyżki.
Krok 18:
Włóż ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut i piecz w temperaturze 160°C. Im bardziej zarumieni się powierzchnia bezy, tym ciemniejsze będą później wystające łzy. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.
Krok 19:
Natychmiast przykryj gorące ciasto pokrywką lub miską (nie folią spożywczą!). Pokrywa nie powinna dotykać powierzchni bezy. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 2 godziny na zimno (nie zdejmuj pokrywki). Gdy na zewnątrz jest zimno, ciasto można wynieść na balkon, a latem włożyć do lodówki. Metoda 2: możesz natychmiast zostawić ciasto w chłodzącym piekarniku bez przykrycia przez 6 godzin, ale dzięki tej metodzie łzy nie zawsze pojawiają się i nie u wszystkich. Nie zaryzykowałam.
Krok 20:
Po 2 godzinach na powierzchni ciasta pojawi się wiele karmelowych kropelek przypominających łzy. Możesz wezwać wszystkich do stołu i podziwiać wygląd i smak ciasta. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g