Anielskie ciasto z twarogiem

spektakularny, piękny, o niezwykłej nazwie i doskonałym smaku. Ciasto Anielskie łzy z twarogiem może wydawać się trudne do zrobienia, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie. Więcej czasu zajmuje ochłodzenie. Aby karmelowe łzy na powierzchni bezy były gwarantowane, postępuj zgodnie z przepisem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 32 % 16 g
węglowodany 48 % 24 g
281 kcal
IG: 4 / 4 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Anielskie ciasto z twarogiem? W rzeczywistości jest to bardzo proste i dość szybkie pieczenie. Do ubijania potrzebna jest śmietana o zawartości tłuszczu 33-35%. Możesz zastąpić aromat waniliowy 1 łyżką. l cukier waniliowy lub wanilina na czubku noża. Zacznij od zrobienia ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Jajko jest duże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski blendera wsyp mąkę, włóż pokrojone w kostkę zimne masło, dodaj sól i proszek do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij wszystko w drobną bułkę tartą. Zajmuje to dosłownie kilka sekund. Możesz zmielić ręce, ale od dawna wolę ubijać okruchy ciasta kruchego w blenderze-szybko, wygodnie, a ręce pozostaną czyste

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Osobno w misce ubij jajko z cukrem, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać ubite jajko do mieszanki mąki i szybko zagnieść gładkie, miękkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na początku ciasto mocno przylega do dłoni, ale dość szybko zaczyna pozostawać w tyle za dłońmi i ścianami miski. Rozwałkuj ciasto w kulkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20-30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto się ochładza, przygotuj nadzienie. Każdy twaróg jest odpowiedni, ale najlepiej nie suchy (mogą w nim znajdować się małe twarde ziarna, mogą zepsuć ogólne wrażenie nadzienia) i niezbyt mokry (lepiej jest wcześniej ugniatać taki twaróg, aby nadmiar serwatki był szklany, w przeciwnym razie zapewni nadmiar wilgoci podczas pieczenia). Im grubszy twaróg , tym smaczniejsze ciasto. Mam twaróg w brykietach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W misce blendera połącz twaróg, śmietanę, cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie. Okaże się dość lepką, ale nieco płynną masą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj semolinę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 10-15 minut, aby semolina puchła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy masa twarogowa jest podawana, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu w cienką warstwę. Określ średnicę samodzielnie, aby ciasto zakryło zarówno dno, jak i boki formy. Mam średnicę formy 20 cm, ale możesz trochę więcej - 22-24 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ciasto do dzielonej formy lub pierścienia pokrytego naoliwionym pergaminem, tworząc wysokie boki. W samym cieście nie powinno być żadnych dziur, przez które mogłoby przeciekać nadzienie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlać nadzienie twarogowe na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25-35 minut lub nieco dłużej, w zależności od funkcji piekarnika. Krawędzie nadzienia twarogowego powinny się chwycić, a środek może lekko drżeć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Minuty 10 przed końcem pieczenia ciasta zacznij gotować bezę. Podczas dzielenia jaj na żółtka i białka do białek nie powinna dostać się ani kropla żółtka. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij zimne białka, stopniowo wlewając cukier puder, aż do uzyskania mocnej, stabilnej piany.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i natychmiast ułóż ubite białka na nadzieniu twarogowym. W razie potrzeby wykonaj wytłoczone bruzdy na powierzchni za pomocą szpatułki lub łyżki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut i piecz w temperaturze 160°C. Im bardziej zarumieni się powierzchnia bezy, tym ciemniejsze będą później wystające łzy. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Natychmiast przykryj gorące ciasto pokrywką lub miską (nie folią spożywczą!). Pokrywa nie powinna dotykać powierzchni bezy. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 2 godziny na zimno (nie zdejmuj pokrywki). Gdy na zewnątrz jest zimno, ciasto można wynieść na balkon, a latem włożyć do lodówki. Metoda 2: możesz natychmiast zostawić ciasto w chłodzącym piekarniku bez przykrycia przez 6 godzin, ale dzięki tej metodzie łzy nie zawsze pojawiają się i nie u wszystkich. Nie zaryzykowałam.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po 2 godzinach na powierzchni ciasta pojawi się wiele karmelowych kropelek przypominających łzy. Możesz wezwać wszystkich do stołu i podziwiać wygląd i smak ciasta. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy