skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić apetyczne ziemniaki z kurczakiem i pomidorami w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. W razie potrzeby możesz wziąć całego kurczaka o wadze około 1,5 kg i pokroić go na porcje. Lub weź określone części kurczaka, takie jak podudzia, uda lub pierś. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Umyj kurczaka, osusz, pokrój na porcje.
Krok 3:
Ząbki czosnku obierz i zetrzyj na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.
Krok 4:
Włóż kurczaka do miski, dodaj śmietanę, starty świeży czosnek, sól i pieprz. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków lub majonezem.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj. Kurczak powinien być całkowicie pokryty mieszanką śmietany i czosnku. Pozostaw do marynowania przez 30 minut lub dłużej, jak pozwala na to czas.
Krok 6:
Ziemniaki dokładnie spłucz i wyszoruj szczotką. Pokrój ziemniaki w kliny. Do tego dania najlepiej nadają się młode ziemniaki o delikatnej cienkiej skórce. W razie potrzeby możesz odciąć skórkę.
Krok 7:
Włóż ziemniaki do miski, wlej olej roślinny, dodaj suchy czosnek i sól. Dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Umyj pomidory i pokrój na 6 plasterków. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 9:
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia ułóż kurczaka, ziemniaki i pomidory. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 45 minut, aż na kurczaku pojawi się rumiana skorupa. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g