ziemniaki z kurczakiem i pomidorami w piekarniku

soczysty, apetyczny, pyszny-święto każdego dnia! Ziemniaki z kurczakiem i pomidorami w piekarniku to niedrogi i szybki sposób na przygotowanie obfitego dania, które obejmuje również przystawkę. Nadaje się na co dzień i na świąteczny stół!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić apetyczne ziemniaki z kurczakiem i pomidorami w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. W razie potrzeby możesz wziąć całego kurczaka o wadze około 1,5 kg i pokroić go na porcje. Lub weź określone części kurczaka, takie jak podudzia, uda lub pierś. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, osusz, pokrój na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku obierz i zetrzyj na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż kurczaka do miski, dodaj śmietanę, starty świeży czosnek, sól i pieprz. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków lub majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj. Kurczak powinien być całkowicie pokryty mieszanką śmietany i czosnku. Pozostaw do marynowania przez 30 minut lub dłużej, jak pozwala na to czas.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki dokładnie spłucz i wyszoruj szczotką. Pokrój ziemniaki w kliny. Do tego dania najlepiej nadają się młode ziemniaki o delikatnej cienkiej skórce. W razie potrzeby możesz odciąć skórkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ziemniaki do miski, wlej olej roślinny, dodaj suchy czosnek i sól. Dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj pomidory i pokrój na 6 plasterków. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia ułóż kurczaka, ziemniaki i pomidory. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 45 minut, aż na kurczaku pojawi się rumiana skorupa. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy