makrela pieczona z ziemniakami w piekarniku

makrela z ziemniakami to proste i bardzo smaczne danie. Makrela pieczona z ziemniakami w piekarniku to jedna z popularnych potraw. makrela jest rybą bardzo wrażliwą na gotowanie, ponieważ można z niej przygotować wiele potraw, zarówno przekąsek, jak i gorących. Bardzo lubię makrelę i często gotuję z niej różne potrawy: sól, marynuję, pieczę, gotuję zupy. Jedynym minusem w jego stosowaniu jest ostry zapach, którego bardzo trudno się pozbyć, więc spróbuj włączyć wentylację i otworzyć okno podczas gotowania.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 46 % 12 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Oczyść warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Makrela lepiej nie rozmrażać do końca, wtedy łatwiej jest z nią pracować - zarówno patroszyć, jak i kroić na porcje lub wykonywać cięcia wzdłużne, jak w przypadku danonm. Więc wypatrosz makrelę, dobrze spłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Wykonaj centymetry przez 3 płytkie nacięcia wzdłużne z tyłu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pół pierścienia cebuli lub plasterka cytryny do nacięć, włożyłem cytrynę do środka, do reszty cebuli. W brzuchu można również umieścić półkole cytrynowe i cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na dnie formy z olejem słonecznikowym ułóż pozostałą cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż cienkie plastry ziemniaków na cebuli. Ziemniaki należy pokroić bardzo cienko, aby czas gotowania odpowiadał mniej więcej czasowi gotowania ryby. Duże kawałki będą gotować przez długi czas, a ryba wyschnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż makrelę na ziemniakach, polej ją olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. Zmniejsz temperaturę po 10 minutach do 160 stopni-ryba po prostu "złapie", zapakuje sok i pozostanie soczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sprawdź gotowość potrawy pod kątem gotowości ziemniaków-gdy staną się miękkie - danie można podawać. Podawaj lepiej na gorąco, smacznego!

makrela pieczona z ziemniakami według proponowanego przepisu okazuje się soczysta i smaczna. Ziemniaki, które są używane do dekoracji, są również smaczne. To danie z kategorii dwa w jednym jest jednocześnie bardzo proste, sycące i łatwe. Makrela jest bardzo przydatną rybą, zawiera aminokwasy tłuszczowe, tak niezbędne szczególnie dla kobiecego ciała. Dlatego gotowanie potraw z makreli jest nie tylko proste, ale także zdrowe. Przyprawy można stosować zarówno w gotowym zestawie do gotowania potraw rybnych, jak i osobno. Zwykle z rybą łączy się liść laurowy, kminek, tymianek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy