skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy. Oczyść warzywa.
Krok 2:
Makrela lepiej nie rozmrażać do końca, wtedy łatwiej jest z nią pracować - zarówno patroszyć, jak i kroić na porcje lub wykonywać cięcia wzdłużne, jak w przypadku danonm. Więc wypatrosz makrelę, dobrze spłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Wykonaj centymetry przez 3 płytkie nacięcia wzdłużne z tyłu.
Krok 3:
Włóż pół pierścienia cebuli lub plasterka cytryny do nacięć, włożyłem cytrynę do środka, do reszty cebuli. W brzuchu można również umieścić półkole cytrynowe i cebulę.
Krok 4:
Na dnie formy z olejem słonecznikowym ułóż pozostałą cebulę.
Krok 5:
Ułóż cienkie plastry ziemniaków na cebuli. Ziemniaki należy pokroić bardzo cienko, aby czas gotowania odpowiadał mniej więcej czasowi gotowania ryby. Duże kawałki będą gotować przez długi czas, a ryba wyschnie.
Krok 6:
Połóż makrelę na ziemniakach, polej ją olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. Zmniejsz temperaturę po 10 minutach do 160 stopni-ryba po prostu "złapie", zapakuje sok i pozostanie soczysta.
Krok 7:
Sprawdź gotowość potrawy pod kątem gotowości ziemniaków-gdy staną się miękkie - danie można podawać. Podawaj lepiej na gorąco, smacznego!
makrela pieczona z ziemniakami według proponowanego przepisu okazuje się soczysta i smaczna. Ziemniaki, które są używane do dekoracji, są również smaczne. To danie z kategorii dwa w jednym jest jednocześnie bardzo proste, sycące i łatwe. Makrela jest bardzo przydatną rybą, zawiera aminokwasy tłuszczowe, tak niezbędne szczególnie dla kobiecego ciała. Dlatego gotowanie potraw z makreli jest nie tylko proste, ale także zdrowe. Przyprawy można stosować zarówno w gotowym zestawie do gotowania potraw rybnych, jak i osobno. Zwykle z rybą łączy się liść laurowy, kminek, tymianek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g